Hortus Botanicus Haren-Groningen

EN

DE

a

Hortus Botanicus Haren-Groningen

Wetenswaardigheden over thee

De komende tijd lichten we meerdere facetten van onze Chinese tuin in de Hortus toe. Ook gaan we daarbij in op de Chinese cultuur. We vertelden eerder al over de Drakenmuur in deze Ming-tuin en over het traditionele maakproces van thee. Vandaag aandacht voor ‘Wetenswaardigheden over thee’.

Datum

Geplaatst: 12 okt 2024

Categorie

Tags

De komende tijd lichten we meerdere facetten van onze Chinese tuin in de Hortus toe. Ook gaan we daarbij in op de Chinese cultuur. We vertelden eerder al over de Drakenmuur in deze Ming-tuin en over het tradidionele maakproces van thee. Vandaag aandacht voor ‘Wetenswaardigheden over thee’.

Alleen drank getrokken uit de bladeren van de theestruik Camellia sinensis var assamica mag zich thee noemen. Van oorsprong komt deze plant voor in China en in Z.O. Azië.

  • In de 6e eeuw verspreidden Boeddhistische monniken de thee van China naar Japan, waar zich een eigen theecultuur ontwikkelde.
  • In de 13e en 14e eeuw gedurende de overheersing van de Mongoolse keizers over China nam de interesse in thee consumptie af.
  • Vanaf de tweede helft 14e eeuw bij opkomst Ming Periode herleefde het theegebruik en werd de thee bewerkt tot de “losse” theebladeren die wij nu kennen.
  • In de 17e eeuw kwam in de haven van Amsterdam de eerste thee onder de naam “Orange Pekhoe” Europa binnen.
  • “Orange” staat voor het huis van Oranje, dat gaf de thee een vooraanstaande naam! Pekoe of pak-ho staat voor het fijne haar van een pasgeborene of de kleine haartjes op jonge theeknoppen en geeft het fijn opgerolde theeblad aan.

Bewerking van theebladeren:

    1. Op de plantage worden de topjes van de planten geplukt en zo snel mogelijk naar de fabriek vervoerd;
    2. Daar wordt de thee verwerkt tot een van de zes theesoorten: witte, gele, groene, zwarte, oolong , pu-ehr;
    3. Het aantal stappen van bewerking geplukt blad bepaalt de soort thee.
  • Witte thee: plukken, lang verwelken, eerst in de schaduw daarna in de zon en dan drogen in de zon of in de oven om oxidatieproces te stoppen. De kortste procedure. Oorsprong in Fujian, een zuidelijke provincie in China. Nu op veel plantages gemaakt ook in andere landen. Bekende soorten zijn Bai hao yin zhen, Bai mudan, Gong mei en Shou mei.
  • Groene thee: plukken, verwelken, oxidatie stoppen door kort te verhitten in wok, oven of stoom, hierdoor behoudt het blad zijn groene kleur en om zijn aroma’s vast te houden wordt er gerold, gevormd en tenslotte gedroogd om schimmelvorming te voorkomen.
  • Oolong: deze thee kent de meeste stappen. Na de pluk, verwelken binnen en buiten, volgt de extra stap: kneuzen en schudden, gedeeltelijke oxidatie vindt hierdoor plaats. Verhitten in de zon of oven om oxidatie volledig te stoppen. Het niveau van oxidatie wordt aangegeven door de theemeester door aan het blad te ruiken. Daarna rollen tot een strak of los balletje of tot de langwerpig verticaal gedraaide oolong. Dan drogen en roosteren. Door het roosteren wordt de thee zachter en complexer.
  • Pu-Ehr: Dit is de echte zwarte thee! De enige theesoort die wordt gefermenteerd, de gisten, micro- organismen zorgen hiervoor. In China heet deze thee Hei cha of zwarte thee. Het is een thee uit de omgeving van de stad Pu-Ehr in Yunnan. Het blad wordt na de pluk direct verhit in een wok, zodat er geen oxidatie plaats vindt, vervolgens rollen, vormen, drogen, licht stomen en persen en voor lange tijd wegzetten of los onder doeken laten fermenteren en rijpen.
  • Gearomatiseerde theesoorten: zoals Earl grey, Lapsang souchong of Jasmijn zijn geen aparte theesoorten, want ze kunnen gemaakt worden van elke zes theesoorten door aroma’s toe te voegen.

Bronnen: Thee de nuchtere neef van wijn door Mariela Erkens en A History of Tea door Lara C. Martin

Lees meer

Drakenmuur

Drakenmuur

De Drakenmuur van hemelse draken in het Rijk van Ming is (in Europa) uniek en een geschenk van China aan de Hortus Botanicus (1995). De muur schermt de keizerlijke tuinen in het zuiden af, want dit is het domein van de keizer en zijn familie.

Thee maken – van vroeger tot nu

Thee maken – van vroeger tot nu

De komende tijd lichten we meerdere facetten van onze Chinese tuin in de Hortus toe. Ook gaan we daarbij in op de Chinese cultuur. We vertelden eerder al over de Drakenmuur in deze Ming-tuin. Vandaag aandacht voor het traditionele maakproces van thee.

Opening beeldenexpo Hortus Animali

Opening beeldenexpo Hortus Animali

Zondag 26 mei is de alweer de 14e Beelden Expo geopend in de Hortus botanicus Haren.
Het thema dit jaar is ‘Dieren’ en de titel van deze expo is: ‘Hortus Animali’. Te bewonderen 120 beelden die mooi verspreid staan opgesteld in de boeiende en bloeiende tuinen van de Hortus.

Plantjesmarkt: genieten van alles wat groeit en bloeit

Plantjesmarkt: genieten van alles wat groeit en bloeit

Afgelopen zondag 14 april was de Plantjesmarkt in de Hortus. Het was een gezellig drukbezochte dag. Veel bezoekers genoten daarnaast van een wandeling door onze tuinen. Er was van alles te koop wat groeit en bloeit en daar werd gretig gebruik van gemaakt.

Gerenoveerd Chinees Theehuis

Gerenoveerd Chinees Theehuis

In de Hortus in Haren zijn werkmannen druk bezig geweest om onder andere het houtwerk te voorzien van nieuwe verf.

Expositie over oude Hortus Groningen

Expositie over oude Hortus Groningen

In de binnentuin van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) in Groningen is momenteel een expositie te zien over de oude Hortus Botanicus.

Aftermovie microscopiedag 

Aftermovie microscopiedag 

Van de microscopiedag op 4 november 2023 hebben we een kort filmpje gemaakt. Lees verder om het filmpje te bekijken.

Eerstvolgende activiteiten

Gedurende het seizoen worden diverse activiteiten in de Hortus georganiseerd.

Bekijk hieronder de eerstvolgende activiteiten. Klik hier voor de volledige agenda.