Hortus Botanicus Haren-Groningen

EN

DE

a

Hortus Botanicus Haren-Groningen

Vrijwilligers

De inzet van vrijwilligers is erg belangrijk voor de instandhouding

In 2002 richtte de Rijksuniversiteit Groningen de Stichting Behoud Groene Hortus op die als doel heeft de Hortus Haren in stand te houden. De inzet van vrijwilligers is erg belangrijk voor de instandhouding van de Hortus. De Hortus kan alleen groeien en bloeien met de hulp van vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom!

De Hortus ontvangt geen subsidie van overheidsinstanties. De bronnen van inkomsten zijn de entreegelden, horeca, feesten en evenementen. En de Hortus wordt gesponsord door de VriendenVereniging voor de financiering van allerlei projecten, zoals de renovatie van de wilde plantentuin, de Laarmantuin, die recent is opgenomen in de Nationale Plantencollectie. De inzet van de meer dan honderd vrijwilligers is daarom cruciaal voor de instandhouding van de Hortus.

Aanmelden als vrijwilliger

Wij vragen of u minimaal één dagdeel per week beschikbaar bent voor het werken bij de Hortus. Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of meer informatie? Neem dan contact op via het aanmeldformulier.

Werken in de Hortus betekent

Werken in een prachtige omgeving

  • Doelgericht samenwerken met enthousiaste collega’s.
  • Een kans om werkervaring op te doen.
  • Een plek waar op je gerekend wordt.

Wij kunnen vrijwilligers het volgende bieden:

  • Een inwerkperiode
  • De mogelijkheid om u te ontplooien
  • Onderdeel uitmaken van een team

Wat vragen wij:

  • Minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar
  • Houden aan afspraken
  • Respect voor collega’s
  • Meewerken aan behoud van de Hortus Haren

Openstaande vacatures

De volgende vacatures zijn beschikbaar: tuin medewerkers, fondsenwerver, receptie medewerkers, technische medewerkers, educatie medewerker, rondleider, horeca medewerker. Lees hieronder de beschrijving van de functies.

Aanmelden als vrijwilliger

Ik meld me aan als vrijwilliger voor de volgende functie

Tuin medewerker

Wie graag in weer en wind buiten werkt in het groen?

De Hortus in Haren is één van de grootste en oudste botanische tuinen van Nederland. Op een oppervlakte van ruim 20 hectare liggen onze gevarieerde, bijzondere tuinen en borders. Werken als tuinmedewerker bij de Hortus Haren is afwisselend werk. In overleg met de tuinbaas doet u alle voorkomende werkzaamheden in de tuin, zoals snoeien, (ver)planten, grasmaaien maar ook het blad blazen en alle voorkomende werkzaamheden in de tuin. Op dit moment leiden we specifiek medewerkers op om de Laarmantuin te onderhouden.

Bent u minimaal 6 uur per week beschikbaar om in onze tuinen te werken en wilt u samen met anderen bij ons in de tuin/Hortus aan de slag, neem dan contact met ons op en wij kunnen dan bekijken waar en wat u kunt doen in de tuin.

Receptie medewerker

Bent u gastvrij en lijkt receptiewerk u wat?

De Hortus Haren is dagelijks geopend en de receptiemedewerkers zijn voor veel bezoekers de eerste kennismaking met de Hortus. De receptiemedewerkers: ontvangen bezoekers, regelen de kaartverkoop, verstrekken informatie, beantwoorden de telefoon en runnen samen met collega’s het Hortus Café. Daarnaast verrichten ze overige werkzaamheden zoals het verwerken van aanvragen voor jaarabonnementen. Kunt u minimaal 6 dagdelen per maand beschikbaar zijn? Waarvan 1 x per maand in het weekend? De Hortus heeft regelmatig behoefte aan klantvriendelijke en representatieve gastvrouwen en gastheren.

Bent u gastvrij en vindt u het leuk om bezoekers vriendelijk te woord te staan? Dan is bij ons bij de receptie werken misschien iets voor u.

Horeca medewerker

In een horecagelegenheid werken op een prachtige locatie?

Onze horecagelegenheid het Chinese Theehuis is een officiële trouwlocatie. Er worden ook regelmatig feesten en recepties gehouden. De medewerkers van de Horeca zijn verantwoordelijk voor het serveren van dranken en gerechten en het bijdragen aan een goede uitstraling van onze horecagelegenheden en terrassen. De werkzaamheden zijn voornamelijk overdag, maar ook af en toe in de avonduren en in het weekend plaatsvinden i.v.m. partijen, vergaderingen en verhuur van de zalen. We zoeken gemotiveerde en enthousiaste horecamedewerkers.

Heeft u ervaring in de bediening, beschikt u over goede communicatieve vaardigheden en bent u gastvrij en servicegericht ingesteld, dan bent u van harte welkom in ons team.

Technische medewerker

Houdt u van klussen in een inspirerende omgeving?

Bij de Technische Dienst van de Hortus Haren zijn echte klussers en handige mannen en vrouwen die van elektra, hout, machines of schilderen houden van harte welkom. De Technische Dienst is verantwoordelijk voor alle voorkomende klussen, variërend van het vervangen van een lamp en het maken van borden in de tuin tot het repareren van machines. De afdeling verzorgt het timmerwerk en schilderwerk, het repareren van elektra, het repareren/onderhouden van het machinepark en de bestrating van de tuin. Wij zoeken per direct ervaren technische medewerkers. U wordt uiteraard ingezet in overeenstemming met uw vakkennis.

Wilt u werken in een prachtige omgeving en bent u een ervaren klusser dan bent u van harte welkom bij onze Technische Dienst.

Educatie medewerker

Heeft u ervaring met lesgeven en wilt u graag uw kennis over de natuur overdragen aan kinderen?

Dan bent u bij de Hortus helemaal aan het juiste adres. De afdeling Educatie van de Hortus Haren maakt lesprogramma’s, onderhoudt contacten met scholen, begeleidt gezinstochten, verzorgt activiteiten of feestjes voor kinderen, organiseert activiteiten tijdens schoolvakanties en ontwikkelt nieuwe kinderactiviteiten met een educatief tintje op het gebied van flora en fauna.

Wilt u aan de slag als Educatiemedewerker bij de Hortus dan maken we graag kennis met u.

Rondleider

Weet u veel van planten of wilt u er meer over leren en die kennis graag delen met anderen?

De Hortus Haren is regelmatig op zoek naar rondleiders die aan groepen van maximaal 15 personen rondleidingen willen geven van maximaal een uur. De Hortus biedt het hele jaar door rondleidingen aan, onder andere de themarondleiding Hortus in Vogelvlucht of een rondleiding door de Chinese tuin, de Keltische tuin of de wilde plantentuin (de Laarmantuin). Ook biedt de Hortus enkele seizoenafhankelijke rondleidingen aan, zoals de rondleidingen stinsenplanten en paddenstoelen en de kruidentuin. Ook worden er rondleidingen op verzoek van de bezoekers georganiseerd. Het team van rondleiders is op dit moment op zoek naar een collega-rondleider die rondleidingen in het Duits en Nederlands kan geven.

Fondsen werver

Vindt u het een uitdaging om fondsen te werven?

Onderhoudt u graag contacten met bestaande sponsors en organisaties die de Hortus Haren een warm hart toedragen? De Hortus kan mensen met ervaring in fondsenwerving goed gebruiken.

Wij zijn per direct op zoek naar een fondsenwerver voor het onderhouden van bestaande contacten en het werven van fondsen voor diverse projecten, zoals het onderhoud van de unieke Chinese Tuin, renovaties van bestaande tuinen en de aanleg van nieuwe tuinen.