vriendschapstuin

Het ontstaan van de Chinese tuin

In 1986 bezocht een Groningse handelsmissie verschillende steden in China. Tijdens een bezoek aan een restaurant bij de Long Hua tempel in Shanghai zei een van de leden van de missie dat ze ’zoiets ook in Groningen moesten hebben’. En zo geschiedde het.

Meester Le Wei Zong, de beroemde stadstuinarchitect van Shanghai, maakte tijdens een bezoek aan de Hortus de eerste ontwerpen. Shanghai stelde bouwmaterialen beschikbaar en Nederland de benodigde fondsen.

Vrijwel al het materiaal waarmee de Chinese tuin is opgebouwd werd vanuit China naar Nederland verscheept, van de stenen in de tuin en het hout van de paviljoens tot het meubilair van het Kreunen van de Draak Theehuis. Zeven maanden lang legden tientallen Chinese werklieden het park grotendeels met de hand aan, want ‘Wat je met de hand maakt, daar kun je je ziel inleggen’.

Het resultaat van deze samenwerking tussen Nederland en Shanghai is de prachtige Chinese tuin Het Verborgen Rijk van Ming die op 12 april 1995 officieel werd geopend door H.M. koningin Beatrix.

Vriendschapstuin

Op de pilaren links en rechts van de toegangspoort staan de namen Shanghai en Nederland en op de toegangspoort zelf staat in Chinese karakters het woord Vriendschapstuin.