Verloren en hervonden

Opening Hortus Hermitage

Ter ere van de feestelijke opening van de Hortus Hermitage, ons sociale gastenverblijf, organiseert TAAK in het weekend van 2 en 3 september een publieksprogramma met lezingen van wetenschapsjournalist Mark Mieras, geoloog Harry Huisman, architecutuurhisoricus Lara Voerman en tuinontwerper Joost Emmerink. Ook de film ‘Being There’ met Peter Sellers wordt vertoond.

Hortus Hermitage is onderdeel van het bijzondere kunstproject Verloren en Hervonden.

Zaterdag 2 september
17.00 uur: inloop

17.15 uur: Opening Hortus Hermitage.
Op zaterdag 2 september wordt Hortus Hermitage van kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer in samenwerking met Denis Oudendijk/Refunc feestelijk geopend.

18.15 uur: Lezing ‘Wat planten met mensen doen’.
Waarom kom je in een groene omgeving beter tot jezelf, tot de ander en tot rust? Wetenschapsjournalist Mark Mieras neemt met ons een duik in het groene brein. Wat vertelt de wetenschap over de effecten van planten op mensen. En hoe maak je daarvan optimaal gebruik? Mark Mieras is vooral bekend van zijn bestsellers ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Hij schreef verschillende literatuurstudie over het effect van natuur. Voor meer informatie zie: www.mieras.nl.
19.15 uur: Pauze
Met soep en brood, aangeboden door de hortus.

20.00 uur: Filmvertoning ‘Being There’ (1979)
Deze film van regisseur Hal Ashby, met in de hoofdrollen: Peter Sellers, Shirley MacLaine en Jack Ward, was een inspiratiebron van Sjaak Langenberg en Rosé de Beer voor Hortus Hermitage. In deze Amerikaanse dramafilm leidt Chance (Sellers) een afgeschermd leven als tuinman. Alles wat hij van de buitenwereld weet, weet hij van tv. Als hij per toeval in die buitenwereld belandt, worden zijn uitspraken over tuinen en zijn door de televisie geïnspireerde gemeenplaatsen voor diepzinnige wijsheden aangezien. Al snel beweegt hij zich in de hoogste politieke en commerciële kringen… met alle gevolgen van dien.

Zondag 3 september
13.00 uur: inloop

13.15 uur: Lezing ‘Het landschap in de tuin’.
Lara Voerman (architectuurhistoricus) en Joost Emmerink (tuinontwerper) vertellen over tuinen en de achterliggende symbolen en motieven. Gevolgd door een wandeling langs de rotstuin, de Keltische tuin, de Chinese tuin en de nieuwe Hondsrugtuin, waar zij vertellen hoe een landschap geënsceneerd kan worden in de kleinere ruimte van de tuin.
Voerman en Emmerink schrijven artikelen voor het tijdschrift Blauwe Kamer over ‘Het landschap in de tuin’. Ze doen ontwerpend onderzoek naar de representatie van lokale landschappen in tuinen en openbare ruimten.

15.15 uur: Lezing Harry Huisman (geoloog) over zwerfkeien.
Huisman is liefhebber en groot expert op het gebied van zwerfkeien, en zal vertellen over de nieuwe Hondsrugtuin. Hier bezoeken we ook De Rimpeling van kunstenaar Gabriel Lester, het kunstwerk dat op 9 juni werd onthuld.

Aanmelden voor (delen van) het programma, bij voorkeur vóór 1 september!

Aanmelden bezoekers voor (delen van) het programma
Aanmelden pers voor (delen van) het programma