NOVO kunst - Sander Dijkstra

Expositie van NOVO kunst

NOVO kunst in het Hortus Café

Bij Hortus Kunst maken 14 kunstenaars “outsider art”. Outsider art is een verzamelnaam voor authentieke kunstwerken, gemaakt door bijzonder artistieke talenten die, zonder een vooropleiding in de kunst, in staat zijn tot creatieve expressie. Deze kunstenaars zijn wars van alle conventies en werken vanuit bezieling. Zij vallen buiten de kaders van het reguliere kunstcircuit en hebben een zeer persoonlijke verbeeldingskracht. De kunstwerken kunnen adembenemend zijn. De emoties en gevoelens waarmee het werk tot stand is gekomen maken dat je als toeschouwer meegezogen wordt in de wereld van de maker.

In de basis is de outsider kunstenaar niet gericht op het tentoonstellen van wat hij heeft gemaakt omdat het niet zijn drijfveer is. Toch vinden veel kunstenaars bij de Hortus het heel leuk om te laten zien wat zij maken en is het werk ook te huur en te koop. De kunstenaar Sander Dijkstra exposeert in het Hortus Café in het entreegebouw met werk op papier en op doek. Het werk van Sander is heel herkenbaar vanwege de beeldtaal waarin vaak een portret te herkennen is; beroemdheden als Vincent van Gogh, Prins Willem Alexander en prinses Maxima. Ook het kleurgebruik van Sander is heel bepalend; hij gebruikt zijn zelf gemengde acrylverf in rood en oranjetinten, subtiel aangevuld met rose, paars of blauw. Het liefst schildert Sander op groot formaat. Sander is twee dagen in de week kunstenaar bij NOVO Kunst, op vrijdag werkt hij in de Hortus.

NOVO begeleidt mensen met een verstandelijke beperking. In de Hortus Botanicus in Haren zijn cliënten van NOVO actief; in de horeca, in de tuinen en in de kunst.