Kattenkoppen van Jittie Wildeman

Kattenkoppen in Hortus Café

Jittie Wildeman exposeert  van 1 september t/m 30 oktober 2016 haar etsen in het Hortus Café in Haren. Deze expositie valt samen met een artikel over het werk van Jittie Wildeman  in de september editie van Noorderland, het lifestylemagazine over Noord-Nederland. Opvallend is haar serie kattenportretten. Wie dacht dat katten alleen verschilden in kleur en vorm, heeft het mis. Op de etsen  kijken de katten onverschillig, onverschrokken, stoer, lief en nors, en dat in zwart wit.

Honderd
Ze is op weg naar de honderd kattenportretten. “De eerste drie kattenkopjes etste ik voor een expositie in Finsterwolde. Toen zag ik dat geen kat gelijk was, dus besloot ik er gewoon honderd te maken. Wel een klus hoor, maar reuzeleuk. Inmiddels kijken 76 katjes me aan vanaf het papier.”

Groninger land
Jittie is geboren en getogen op het Groninger land, aan de rand van het nieuwe natuurgebied Roegwold, maar woont al weer heel wat jaren in ‘de stad’. Daar heeft ze haar flatje met prachtige tuin. Atelier en inspiratiebron in één. Ze heeft groene vingers, van huis uit meegekregen. Lekker wroeten in de aarde is echt haar ding. Dat is één van haar passies, buiten in de weer met kleur. In haar atelier herhaalt zich dit. Dan worden haar handen zwart als ze haar etsen maakt. Rake portretjes van katten verschijnen dan op het papier. Of een prachtige reiger met daar omheen gekleurde randen met vissen, gebaseerd op het oude Chinese en Japanse porselein dat ze verzamelt. Een andere passie van haar. Zo komen al haar passies samen in de verfijnde etsen die ze maakt.

Ransuil kuiken
Ze leerde de kunst en het vak in de jaren tachtig op de Academie Minerva waar ze afstudeerde als illustratief vormgeefster. Sinds 2006 etst ze.  “Van mijn broer kreeg ik ooit een etspers gemaakt van een oude mangel. Zo begon het”, vertelt Jittie. Ze maakte in het begin vooral kleine etsjes. “Eén van mijn allereerste etsen was een portret van een ransuil kuiken die uit het nest was gevallen op de Wildemansheerd, de boerderij van mijn ouders. Daarna volgde meer ‘klein spul’. Af en toe maak ik ook groter werk, vooral beelden van het Groninger land.”

Meer informatie over Jittie Wilderman is te vinden op haar website (www.jittiewildeman.nl)