Expositie Willeke Klaassen

Kunst met textiel en natuur.

 

Een verkooptentoonstelling

 

Van kinds af aan was Willeke Klaassen al gefascineerd door textiel. Haar eerste borduurwerkje maakte zij samen met haar moeder. Haar werk bleef groeien tot ze in 2008 een Bachelor of Art haalde aan de Middlesex University, via de Opus School of Textile Arts in Londen. Ze woont en werkt in Hattem, op loopafstand van het bos. Ze wandelt en ontdekt daar iedere dag.

 

In de Chinese Ming-tuin van de Hortus past het diverse werk van Klaassen goed. De onverwachte doorkijkjes en de prachtige planten vinden een echo in haar gelaagde werk.

 

Willeke Klaassen is geïnteresseerd in de uitdrukkingskracht van de natuur, de lagen in haar geschiedenis en haar schoonheid. Een aansluiting hiervoor vindt ze in de Japanse filosofie, zoals het begrip Shinrin Yuku, dat letterlijk ‘baden in het bos’ betekent. Je dompelt je onder in het groen en ervaart rust en heling. Op deze manier waardeer je imperfectie en eenvoud. Je ziet de kwetsbare schoonheid van gewone dingen, en het verval in de tijd. In Klaassens werk met natuurlijke materialen wordt dit proces ontroerend mooi tot stilstand gebracht.

 

Als textielkunstenaar vangt Klaassen de geuren, de zang van de vogels en al die prachtige kleuren en vormen uit het bos in grote wandkleden en laat zo de natuur op stof materialiseren. Ze werkt met een speciale printtechniek om de geest van de aarde uit de natuur, op textiel over te nemen. De kunstenaar zoekt naar de essentie en borduurt er dan op voort, heel letterlijk, gebruik makend van bladeren, bloemen en gevonden hout. Ze voegt het menselijke aspect toe door gebruik van garen en stof.

 

Het werk van Klaassen is een natuurbeleving, en kan een altijd tot je beschikking staand werk in je huis zijn, een ontdekkingsreis die verwondert en steeds weer plezier geeft.

 

www.willekeklaassen.nl