Wineke Gartz expositie 2

Expositie Wineke Gartz

Over Cell Memory, Thank You Plant

De video-installatie Cell Memory, Thank You Plant van Wineke Gartz in de Ming-tuin in het Chinese Bloemenpaviljoen in de Hortus Haren gaat over aandacht geven: aan planten, aan groei, aan licht, aan de Hortus, en over waarnemen.

Op uitnodiging van de Hortus Haren en TAAK verbleef Gartz meerdere keren in de tuinen van de Hortus. Ze filmde tijdens verschillende jaargetijden en zag een analogie tussen de veerkracht van de natuur en manier waarop de Hortus vecht voor haar voortbestaan sinds ze haar wetenschappelijke functie verloor. Zij zag hoe de organisatie – net als de tuinen – groeit, verandert, en weer verder gaat.

In haar video maakt Gartz de voortdurende transitie van de aarde en de natuur voelbaar. Zij trekt parallellen tussen ontwikkelingen en processen op microniveau van de planten, op mesoniveau van de hortus en op macroniveau van de wereld en het heelal. Daarom wisselt steeds zij steeds van focus: soms filmt ze dicht op de huid van de planten en bloemen en dan weer kijkt ze van een afstand naar de tuin en toont de paden, velden en doorkijkjes.

In het Chinese Bloemenpaviljoen creëert Gartz een omgeving met gekleurde ramen waarin de bezoeker zich kan onderdompelen in haar video-installatie. In de video verweeft ze observaties van de verschillende tuinen in de hortus met archiefmateriaal en tekstfragmenten. De soundscape van geluids- en beeldend kunstenaar Arnout Killian combineert geluiden uit de tuin met muziek.

Een belangrijk houvast voor Gartz was het boek De Ontdekking van de Aarde van Peter Westbroek. De geoloog laat hierin zien hoe de aarde evolueert en civiliseert. Om dit proces te kunnen begrijpen is volgens hem een synthese nodig tussen de verschillende wetenschappen en specialismen waarin ook de mens een plaats moet hebben: een symbiotisch wereldbeeld. Met haar collageachtige video wil Gartz laten zien dat alles verbonden is, en niets losstaat van elkaar. Naar aanleiding van dit kunstwerk zal Westbroek naar Haren komen voor een lezing over 4,5 miljard jaren aardwetenschap in een notendop.

 Over Wineke Gartz

Wineke Gartz (Eindhoven, 1968) woont en werkt in Amsterdam.  Zij volgde haar opleiding aan Academie voor beeldende vorming in Tilburg, St. Joost in Breda, en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Ze staat vooral bekend om haar site-specifieke installaties, waarin zij gebruikmaakt van meerdere video- en diaprojecties, objecten, tekeningen, muziek en licht. Haar werk was onder meer te zien in 3A Gallery te New York, Witte de With te Rotterdam en DordtYart te Dordrecht. www.winekegartz.com

Over Peter Westbroek

Peter Westbroek (1937) is emeritus hoogleraar geologie. Hij heeft deelgenomen aan de totstandkoming van de nieuwe aardwetenschap, de Earth System Science. Westbroek is rustend lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en werd als eerste Nederlander na Erasmus benoemd tot hoogleraar aan het Collège de France in Parijs. Zijn boek De Ontdekking van de Aarde heeft Gartz zeer geïnspireerd. Westbroek is een voorstander van het kijken naar de aarde als “een samenhangend systeem in het perspectief van heel zijn duizelingwekkende geschiedenis”. In dit boek bepleit hij de noodzaak van planetaire zelfkennis.

 Onderdeel van Verloren en Hervonden

Voor het kunstprogramma Verloren en Hervonden ontwerpen vijf kunstenaars drie bijzondere kunstwerken voor de Hortus Haren. Op vernieuwende wijze onderzoeken deze kunstenaars welke functie een hortus botanicus heden ten dage kan vervullen. De kunstprojecten schenken bijzondere aandacht aan de verhouding tussen mens, natuur en landschap. Op 9 juni 2017 opende De Rimpeling van Gabriel Lester in de Hondsrugtuin, en op 2 september 2017 opende in de Groninger tuin Hortus Hermitage van Sjaak Langenberg en Rosé de Beer in samenwerking met Refunc. ‘Verloren en Hervonden’ wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Haren, Kunstraad Groningen, Mondriaan Fonds, Rijksuniversiteit Groningen (RUG), Vereniging Vrienden van de Hortus Haren

Met de tentoonstelling van Cell Memory, Thank you Plant van Wineke Gartz in het Chinese Bloemenpaviljoen wordt het programma Verloren en Hervonden voltooid.
Specifiek voor dit project traden als sponsoren op: BNG Cultuurfonds, Stichting Stokroos

 

:Kunstwerk voorvertoning