Arjan Aalders

Expositie Arjan Aalders

Van 3 februari t/m 6 maart 2017 exposeert de kunstenaar Arjan Aalders van NOVO Kunst in de hal en bij de receptie van de Hortus met ingelijste tekeningen op papier.

Arjan Aalders

De kunstenaar Arjan Aalders houdt zich voornamelijk bezig met het tekenen van gezichten. Grijze potloodlijnen vormen een eenvoudig gezicht, waarna de verdere details komen; haardracht wordt donkergrijs aangezet, de ogen, de neus en de mond secuur op hun plek aangebracht. De soms wat androgyne gedaantes kunnen je lachend of geheimzinnig aankijken. Je wordt er hoe dan ook door geraakt. Vaak raakt Arjan geïnspireerd door het gezicht van een bekende Nederlander of een popster; Nick en Simon, Leontine Borsato, Justin Bieber of Kylie Minogue. Qua materiaal gebruikt Arjan vaak potlood en werkt hij het liefst op papier. De ene keer laat Arjan de compositie helemaal in grijstinten, de andere keer steekt een gekleurde achtergrond sterk af tegen de gezichten die door Arjan zijn vorm gegeven. De potloodhalen zijn duidelijk zichtbaar en brengen een extra dimensie in het werk.
Naast het tekenen is Arjan regelmatig bezig met schrijven. Dit kan hij erg goed, fouten vallen hem dan ook direct op. Het schrijven doet hij vaak voor zichzelf, maar ook wel eens voor een ander. In dichtvorm kan hij dan diegene dan hartverwarmend toespreken. Zijn passie voor schrijven komt ook terug in zijn tekenkunst; vaak worden associaties, losse woorden of korte zinnen, puntsgewijs naast een gezicht geschreven. Zo wordt er een tipje opgelicht van wat er in Arjan omgaat.

Novo Kunst

Bij NOVO Kunst maken 14 kunstenaars ‘outsider art’, een verzamelnaam voor authentieke kunstwerken die worden gemaakt door bijzonder artistieke talenten die – zonder een vooropleiding in de kunst – in staat zijn tot creatieve expressie. Deze kunstenaars zijn wars van alle conventies en werken vanuit bezieling. Zij vallen buiten de kaders van het reguliere kunstcircuit en hebben een zeer persoonlijke verbeeldingskracht. Arjan werkt vier dagen bij Novo Kunst in de Plantage van de Hortus Botanicus.