Anna van der Tuuk

Anna van der Tuuk

Expositie Anna van der Tuuk van NOVO Kunst in het entreegebouw van de Hortus

Van 1 november t/m 1 december 2016 exposeert de kunstenares Anna van der Tuuk in het Hortus Café in het entreegebouw van de Hortus met ingelijst werk op papier en werk op doek. Haar werk is heel herkenbaar vanwege de penseeltoets die Anna gebruikt. Daarbij is de richting van de penseelstreken heel bepalend; Anna kan hiermee beweging in haar schilderijen brengen. Haar inspiratie vindt Anna in de natuur; dieren zoals vogels en kikkers spreken tot haar verbeelding. Ook een compositie van knuffelberen heeft haar geïnspireerd. Haar kleurgebruik is verassend te noemen; felle kleuren gaan in dialoog met donkere en vergrijsde kleuren.

Anna van der Tuuk werkt drie dagen bij NOVO Kunst in De Plantage van de Hortus. Bij NOVO Kunst maken 14 kunstenaars ‘outsider art’, een verzamelnaam voor authentieke kunstwerken die worden gemaakt door bijzonder artistieke talenten die – zonder een vooropleiding in de kunst – in staat zijn tot creatieve expressie. Deze kunstenaars zijn wars van alle conventies en werken vanuit bezieling. Zij vallen buiten de kaders van het reguliere kunstcircuit en hebben een zeer persoonlijke verbeeldingskracht. Outsider art kan adembenemend zijn. De emoties en gevoelens waarmee het werk tot stand is gekomen maken dat je als toeschouwer meegezogen wordt in de wereld van de maker. In de basis is de outsider kunstenaar niet gericht op het tentoonstellen van wat hij of zij heeft gemaakt omdat het niet zijn of haar drijfveer is. Toch vinden veel kunstenaars bij de Hortus het heel leuk om te laten zien wat zij maken en is het werk ook te huur en te koop.

NOVO begeleidt mensen met een verstandelijke beperking. Bij de Hortus zijn cliënten van NOVO actief in de horeca, de tuinen en in de kunst.