boom1

De Laarmantuin (de wilde plantentuin)

De wilde plantentuin of Laarmantuin, die deel uitmaakt van de Nationale Plantencollectie, bestaat uit vier verschillende gebieden met ieder unieke eigenschappen.

In het Arboretum vindt u meer dan 250 soorten loofbomen, afkomstig van over de hele wereld. In het voorjaar zijn de stinsenplanten te bewonderen. De rijke en unieke collectie is één van de grootste van Noord-Nederland. Veel soorten zijn al meer dan 50 jaar aanwezig.

In de zomer staan veel bomen volop in bloei. Het najaar is de tijd van de ’Indian Summer’. De bladeren kleuren dan in allerlei tinten rood en geel en er zijn fraai gevormde en gekleurde vruchten. Als het heeft geregend groeien er veel paddenstoelen onder de bomen. In de winter lijkt het alsof de natuur tot stilstand is gekomen, maar als u goed kijkt ontdekt u al snel knoppen aan de bomen, die de belofte aan het voorjaar inhouden.

Ergens verstopt in het Arboretum staat een hele bijzondere boom. Kunstenares Els Otten heeft een boom omgetoverd tot ’knikkerboom’.

Het Pinetum bestaat uit een grote collectie naaldbomen en coniferen, afkomstig uit Oost-Azië, Noord-Amerika en Midden-Europa, waaronder Sequoia’s, de grootste bomensoort ter wereld. Laat u meeslepen door de schoonheid van de bossen uit het Amerikaanse Spruce-Hemlock forest of maak een wandeling door de Scandinavische kustbossen. Als u veel geluk heeft ziet u misschien wel reeën lopen.

Via smalle paadjes kunt u het vochtige heidegebied doorkruisen, waar u in de zomer veel orchideeën ziet, maar ook vleesetende planten zoals zonnedauw. Deze plant herkent u aan zijn kleine roze tentakels.

Het weidegebied staat in het vroege voorjaar vol met kievitsbloemen. In de zomer verandert het in een rijk bloeiende weide, vol met vlinders. In de herfst kunt u er naar wasplaten zoeken. Dit zijn kleine, kleurige paddenstoelen die eruit zien alsof ze van porselein zijn gemaakt. Daarnaast kunt u diverse soorten insecten en spinnen tegenkomen, waaronder de grote (maar ongevaarlijke) tijgerspin die geduldig tussen de kruiden op zijn prooi wacht. Het Prins Bernhard Cultuur Fonds heeft het mogelijk gemaakt dat de Laarmantuin-app (en het prachtige boekje) konden worden geproduceerd.

U kunt ook zelf de tuin ontdekken. Via de appstore kan de audiotour van de Laarmantuin (Hortus Haren/Laarmantuin)in het Nederlands, Engels en Duits (Hortus Haren EN/DE) gratis worden gedownload.

Lees meer over de opname van de wilde plantentuin in de Nationale Plantencollectie