collage aanleg hondsrugtuin

Aanleg van de nieuwe Hondsrugtuin in de Hortus Haren

In 2016 is gestart met de aanleg van de nieuwe Hondsrugtuin. Landschapsarchitect Jan Maas van Boom Landscape heeft zich voor zijn ontwerp van de Hondsrugtuin laten inspireren door de Hondsrug. Haren maakt sinds een paar jaar deel uit van het De Hondsrug Unesco Global Geopark en de Hortus wil met de nieuwe Hondsrugtuin bezoekers laten ervaren hoe boeiend en uniek het landschap is dat ca. 150.000 jaar geleden is ontstaan.

Landscaping

De aanleg van de Hondsrugtuin bestond uit de volgende fasen:

  • In de eerste fase van landscaping zijn de drie meest kenmerkende grondsoorten van de Hondsrug gestort en is water naar de tuin toegeleid om het beekje te kunnen creëren.
  • In fase twee volgde bestrating van de tuin. Het padennetwerk is geïnspireerd op hoe schapen en wild lijnen trekken door heide- en duinlandschappen.
  • Tijdens de derde en laatste fase werd de tuin beplant. Ook de flora zal representatief zijn voor de Hondsrug.

Kunstwerk De Rimpeling van Gabriel Lester

Bezoekers kunnen het kleine beekje oversteken via de bijzondere brug De Rimpeling, een ontwerp van kunstenaar Gabriel Lester.

Voltooiing juni 2017 

Vanaf 10 juni 2017 is de tuin officieel geopend en kunnen bezoekers via de schapenpaadjes en de brug de Hondsrugtuin verkennen. De tuin krijgt nog wel tijd om te ‘volgroeien’, zoals dit proces zich ook in werkelijkheid in de natuur zal hebben voltrokken.

Sponsoren van de tuin

Mede dankzij de volgende sponsoren is het mogelijk geweest om de tuin aan te leggen:
De Hondsrug Unesco Global Geopark, de Provincie Groningen, het Dorpsfonds Haren, het Rabobank Stimuleringsfonds, de Emmapleinfoundation, Vereniging Vrienden van de Hortus Henricus MuntingDusseldorp Infra Sloop en Milieutechniek, De Wilde Wegenbouw.

Bekijk het ontwerp van landschapsarchitect Jan Maas voor de nieuwe Hondsrugtuin in de Hortus Haren

Bekijk foto’s van de aanleg van de nieuwe Hondsrugtuin