Hortus Botanicus Haren-Groningen

EN

DE

a

Hortus Botanicus Haren-Groningen

Chinese tuin

Het Rijk van Ming

Een oud Chinees gezegde luidt: ‘In de hemel is het paradijs, op aarde zijn Hangzhou en Suzhou’. De eeuwenoude tuinen van Suzhou, die als de mooiste van China worden beschouwd, hebben als voorbeeld gediend voor de Chinese tuin in de Hortus.

Tijdens de Ming-dynastie lieten rijke kooplieden en ambtenaren grote privétuinen aanleggen. Hier trokken ze zich terug om zich te wijden aan de natuur, schilderen en dichten. De Chinese tuin in Haren is ook zo’n tuin waar je heerlijk weg kunt dromen. De tuin is zo ontworpen dat er in elk jaargetijde iets in bloei staat en ook ’s winters heeft de tuin een prachtige uitstraling.

In een westerse tuin heb je vaak direct een overzicht van de hele tuin, maar in een Chinese tuin is dat juist niet het geval. Door de Chinese tuin wandelen is als dwalen door een Chinees schilderij. De galerijen met verrassende doorkijkjes, paviljoens, kronkelende paden met wisselende gezichtspunten, een vijverpartij, een eiland en een waterval zijn bedoeld om de bezoeker te doen dromen. De gedachten worden meegevoerd door de verbeelding. Een Chinese tuin staat bol van symboliek. Behalve planten, water, stenen en architectuur spelen geschreven teksten een belangrijke rol in de beleving van de tuin. Naamgeving is eveneens belangrijk en de paviljoens en onderdelen van de tuin hebben prachtige namen meegekregen als De Tuin van het Thee maken, het Duizend Dingen Paviljoen, het Kreunen van de Draak Theehuis, het Pad door het Bos van de Eeuwige Bamboe en het Meer van de Rode Karpers met het Eiland der Geliefden. De Chinese tuin ontving bij de opening in 1995 door H.M. koningin Beatrix de naam Het Verborgen Rijk.

Het ontstaan van de Chinese tuin

Het ontstaan van de Chinese tuin

In 1986 bezocht een Groningse handelsmissie verschillende steden in China. Tijdens een bezoek aan een restaurant bij de Long Hua tempel in Shanghai zei een van de leden van de missie dat ze ’zoiets ook in Groningen moesten hebben’. En zo geschiedde het. Meester Le Wei Zong, de beroemde stadstuinarchitect van Shanghai, maakte tijdens een bezoek aan de Hortus de eerste ontwerpen. Shanghai stelde bouwmaterialen beschikbaar en Nederland de benodigde fondsen.

Vrijwel al het materiaal waarmee de Chinese tuin is opgebouwd werd vanuit China naar Nederland verscheept, van de stenen in de tuin en het hout van de paviljoens tot het meubilair van het Kreunen van de Draak Theehuis. Zeven maanden lang legden tientallen Chinese werklieden het park grotendeels met de hand aan, want ‘Wat je met de hand maakt, daar kun je je ziel inleggen’. Het resultaat van deze samenwerking tussen Nederland en Shanghai is de prachtige Chinese tuin Het Verborgen Rijk van Ming die op 12 april 1995 officieel werd geopend door H.M. koningin Beatrix.

Vriendschapstuin

Op de pilaren links en rechts van de toegangspoort staan de namen Shanghai en Nederland en op de toegangspoort zelf staat in Chinese karakters het woord Vriendschapstuin.

Gerenoveerd Chinees Theehuis

Gerenoveerd Chinees Theehuis

In de Hortus in Haren zijn werkmannen druk bezig geweest om onder andere het houtwerk te voorzien van nieuwe verf.