chinese_tuin

Chinese Tuin

Een oud Chinees gezegde luidt: ‘In de hemel is het paradijs, op aarde zijn Hangzhou en Suzhou’. De eeuwenoude tuinen van Suzhou, die als de mooiste van China worden beschouwd, hebben als voorbeeld gediend voor de Chinese tuin in de Hortus.

Tijdens de Ming-dynastie lieten rijke kooplieden en ambtenaren grote privétuinen aanleggen. Hier trokken ze zich terug om zich te wijden aan de natuur, schilderen en dichten. De Chinese tuin in Haren is ook zo’n tuin waar je heerlijk weg kunt dromen. De tuin is zo ontworpen dat er in elk jaargetijde iets in bloei staat en ook ’s winters heeft de tuin een prachtige uitstraling.

In een westerse tuin heb je vaak direct een overzicht van de hele tuin, maar in een Chinese tuin is dat juist niet het geval. Door de Chinese tuin wandelen is als dwalen door een Chinees schilderij. De galerijen met verrassende doorkijkjes, paviljoens, kronkelende paden met wisselende gezichtspunten, een vijverpartij, een eiland en een waterval zijn bedoeld om de bezoeker te doen dromen. De gedachten worden meegevoerd door de verbeelding.

Een Chinese tuin staat bol van symboliek. Behalve planten, water, stenen en architectuur spelen geschreven teksten een belangrijke rol in de beleving van de tuin.

Naamgeving is eveneens belangrijk en de paviljoens en onderdelen van de tuin hebben prachtige namen meegekregen als De Tuin van het Thee maken, het Duizend Dingen Paviljoen, het Kreunen van de Draak Theehuis, het Pad door het Bos van de Eeuwige Bamboe en het Meer van de Rode Karpers met het Eiland der Geliefden. De Chinese tuin ontving bij de opening in 1995 door H.M. koningin Beatrix de naam Het Verborgen Rijk van Ming. De Chinese tuin is maar liefst 6200 vierkante meter (plusminus 62×100 meter) groot.

Lees meer over het het ontstaan van Het Verborgen Rijk van Ming.

Er zijn het hele jaar door regelmatig rondleidingen door de Chinese tuin.

U kunt ook zelf de tuin ontdekken met onze App. Via de appstore kan de audiotour van de Chinese tuin (Hortus Haren) in het Nederlands, Engels en Duits (Hortus Haren EN/DE) gratis worden gedownload. Zie ook gratis WiFi

In de Chinese tuin staan ook prachtige Penjing, dit zijn mini landschappen in speciale schalen. Sommige zijn meer dan 60 jaar oud. De meer bekende Bonsai zijn hiervan een afgeleide kunstvorm.

Een video-impressie van de Chinese Tuin

Bekijk de TV-uitzending van BinnensteBuiten over de Chinese Tuin