Thee maken - van vroeger tot nu
De komende tijd lichten we meerdere facetten van onze Chinese tuin in de Hortus toe. Ook gaan we daarbij in op de Chinese cultuur. We vertelden eerder al over de Drakenmuur in deze Ming-tuin. Vandaag aandacht voor het traditionele maakproces van thee.
Shen Nung
Al 3000 jaar eerder leefde de mythische keizer Shen Nung. Hij trok rond en verzamelde kruiden, die hij testte op hun genezende en schadelijke effecten. Hij kookte altijd zijn water, alvorens deze te drinken. Een blad viel van de boom in zijn pot met heet water. Het water kleurde en Shen Nung beschouwde dit als een wonder! Hij ervoer een gevoel van rust en vrede na voorzichtig de drank gedronken te hebben.
Medicinale drank
Lange tijd werd thee beschouwd als medicinale drank mede door de bittere smaak. Alleen al dat het blad moest trekken in gekookt heet water was al beter dan ongekookt water drinken. Zou hiervan de uitdrukking “bitter in de mond maakt het hart gezond” komen?
Gezouten poederthee
In de Tang-Dynastie (618-907) kende men het bereiden van de geplukte jonge bladeren door deze te stomen, te kneuzen en tot een pasta te roeren met pruimensap als bindmiddel. Om thee te zetten werd een brok in het vuur geroosterd tot het zacht werd om tot poeder te vermalen zodat het in water kon worden gekookt. Voor de smaak voegde men zout of kruiden zoals gember, kruidnagel of zoete ui. Zo ontstond de school van de gezouten poederthee.
Schuimende Jade
De tweede school voor het bereiden van thee – school van de schuimende Jade – ontstond gedurende de Song-Dynastie (960-1279). Door het opkloppen van de zeer fijn verpulverde thee in gekookt water met een bamboe klopper, kwam een schuimende laag op de vloeistof. Dit proces kon tot zevenmaal herhaald worden na het drinken van het eerste kopje schuimende thee. De kruidige toevoegingen van de Tang-Dynastie werden vervangen door fijn geurige smaken van jasmijn of chrysant.
Van toen naar nu
Vanaf de Ming-periode (1368-1644) ging men over van geperste theeblokken naar losse theeblaadjes. Het theeblad werd gemarineerd in water om de smaak eraan te onttrekken en smaakt daardoor zachter. Zo bereiden wij onze thee nu nog uit losse theebladeren in een theepot overgoten met warm water. Zes soorten thee kennen we: groene, gele, witte, oolong, zwarte en post-gefermenteerde thee. De hoeveelheid stappen van plukken tot drogen bepaalt de soort.
Beeldmateriaal: Betreft object uit de tentoonstelling ‘Draken en Demonen, keramische objecten uit de collectie van George Anders en Netty Bucher’ in het Groninger Museum.
Lees meer over de Chinese Tuin
Wetenswaardigheden over thee
De komende tijd lichten we meerdere facetten van onze Chinese tuin in de Hortus toe. Ook gaan we daarbij in op de Chinese cultuur. We vertelden eerder al over de Drakenmuur in deze Ming-tuin en over het tradidionele maakproces van thee. Vandaag aandacht voor...
Drakenmuur
De Drakenmuur van hemelse draken in het Rijk van Ming is (in Europa) uniek en een geschenk van China aan de Hortus Botanicus (1995). De muur schermt de keizerlijke tuinen in het zuiden af, want dit is het domein van de keizer en zijn familie.
Chinese tuin is (en wordt) gerestaureerd
Het ‘Duizend Dingen Paviljoen’ ziet er onder andere al weer prachtig uit. Een mooi moment om meer te vertellen over dit gebouw.
Gerenoveerd Chinees Theehuis
In de Hortus in Haren zijn werkmannen druk bezig geweest om onder andere het houtwerk te voorzien van nieuwe verf.