IMG_2838-min

Een expositie van Agnes Spruit

In 1995 opende HM koningin Beatrix Het Verborgen Rijk van Ming in de Hortus in Haren. Dit jaar bestaat de Chinese tuin 25 jaar!

Speciaal voor deze gelegenheid exposeert Agnes Spruit in het Honderd Bloemen Paviljoen van de Chinese tuin een tien meter lange draak van de expositie ‘Qi en de Draak’. De draak is een goedaardig dier en symbool van geluk. ’Qi’ spreek je uit als ’Tsjie’. Het betekent ’positieve levensenergie’.

Er wordt gezegd dat Long, de draak, geluk brengt. ’Qi’ zit in mensen, de natuur en in activiteiten. Door met hem te dansen wordt de ’Qi’ in beweging gebracht, dat brengt geluk!

Kunstenares Agnes Spruit over haar werk en de vraag ’Wat is geluk?’ en ’Wat is ’Qi’ in coronatijd?’

De vraag ’Wat is geluk?’ inspireerde mij tot het maken van mijn persoonlijke impressie over de betekenis van ’Qi’, dat staat voor positieve levensenergie.

Tijdens de coronacrisis hebben we al veel positieve acties gezien. Voor veel mensen is het ook een moeilijke periode. We hebben veerkracht nodig. Juist nu is ’Qi’ belangrijk. Elkaar helpen, creativiteit, compassie, doorzettingsvermogen. Het zijn allemaal elementen van ’Qi’. Veel mensen denken na over wat belangrijk is in het leven.

De geluksvraag is niet per definitie een Chinese vraag. Ieder mens stelt zich deze vraag. Geïnspireerd door de Chinese draak ben ik op zoek gegaan naar een universele weg, die we kunnen vinden in de menselijke interactie. Mijn verbeelding van deze weg is te zien in de viltsculpturen op de rug van de draak.

Ik heb thema’s verwerkt als samenwerken, elkaar ondersteunen, liefde, vrijheid, meebewegen, op avontuur gaan, compassie, elkaar respecteren, inspireren. Zo op het eerste gezicht lijkt het alsof dit erg voor de hand ligt, maar soms blijken deze dingen erg moeilijk. Daar waar het goed gaat, zie je mensen tot bloei komen. Hun geluk straalt af op hun activiteiten en op andere mensen, die ook weer positiever in het leven komen te staan. ben blij dat we een manier hebben gevonden om ’Qi en de Draak’ te exposeren. Als positief gebaar heb ik de expositie ook volgend jaar aangeboden. Ik hoop dat we dan wél de leuke activiteiten met scholen kunnen doen.

Schrijf een positief berichtje

In de Chinese tradities wordt positieve energie met de draak uitgedragen. Met dit werk probeer ik de positieve energie op gang te brengen. Juist nu! Ik nodig iedereen uit om mee te doen. Schrijf een berichtje met een persoonlijke, positieve boodschap. Het berichtje kun je ophangen in de expositie. Symbolisch kunnen we elkaar zo inspireren en ondersteunen!

Ik wens iedereen veel geluk en veel plezier!