Rotstuin
Vanaf de Rotstuin heeft u een prachtig uitzicht over de tuinen
Klimmend en klauterend langs de rotsige trappen en smalle bergpaden waant u zich zowaar in de Alpen. Toch bent u dichtbij huis, in de pittoreske rotstuin van de Hortus Haren. Aan de oostkant contrasteert de gebalanceerde Chinese tuin schitterend met het grillige gesteente van de rotstuin. Terwijl de westzijde een mooi uitzicht biedt op de witte tuin, de botanische rozentuin, de pasteltuin en de hortensiatuin. Kortom, de rotstuin is perfect gelegen binnen de muren van de Hortus.
De rotstuin is ontstaan in het jaar 1970. In dit jaar kwam er vanuit een bouwput uit het naburige voormalig Biologisch Centrum een enorme hoeveelheid leemgrond vrij. Deze grond werd benut om een heuvel te bouwen. Deze heuvel, die eerst nog niet met rotsen bedekt was, werd destijds “De Berg” genoemd. Later werd deze grond bedekt met rotsen. Hiermee was de rotstuin een feit.
In deze rotstuin moest een zo rijk mogelijke variatie aan flora en fauna ontspringen. Hiermee staat deze tuin in de traditie van de oorspronkelijke botanische kruidentuin van de bekende Groningse botanist Henricus Munting. Om zo een grote verscheidenheid aan vegetatie mogelijk te maken werd “De Berg” bedekt met een diversiteit aan gesteente, zoals zandsteen uit Bentheim en kalksteen uit Zweden en de Belgische Ardennen. Dit gesteente, dat de voedingsbodem vormt voor de planten, verschilt sterk in samenstelling. Sommige stenen zijn kalkarm, terwijl andere juist kalkrijk zijn. Ook is hier zachter en harder gesteente te vinden. Deze verschillende bodemsoorten gaven plantkundigen door de jaren heen de mogelijkheid om te experimenteren met het laten groeien van een brede variëteit aan plantensoorten. Dit heeft ertoe geleid dat er hier vandaag de dag een bijzondere collectie te bewonderen valt. Er zijn verschillende soorten mossen en rotsplanten te vinden, maar ook inheemse kruidachtige planten, zoals wilde akelei, grasanjer, spoorbloem, muurleeuwenbek, viltige hoornbloem en echt bitterkruid.