Hortus Botanicus Haren-Groningen

EN

DE

a

Hortus Botanicus Haren-Groningen

Kruidentuin

Henricus Munting

De Kruidentuin is genoemd naar Henricus Munting, de grondlegger van de Hortus.

Arts, apotheker en professor Henricus Munting (1583-1658) heeft in Groningen de grondslag gelegd voor de Hortus Botanicus. Omstreeks 1973, enkele jaren nadat de Hortus naar Haren is verhuisd, werd de kruidentuin aangelegd als eerbetoon aan Henricus Munting en kreeg daarbij zijn naam. De tuin heeft een 17e eeuws ontwerp, de indeling is gelijk aan de originele tuin van professor Munting.

Driekwart van de tuin bestaat uit planten waarvan men vroeger dacht dat zij een geneeskrachtige werking zouden hebben. Een deel van deze planten wordt daarvoor nog steeds gebruikt. Het overige deel bestaat uit keukenkruiden en verfplanten. Deze drie soorten kruiden namen in de middeleeuwse kloostertuinen een belangrijke plaats in.

Waarschuwing: alle planten in de kruidentuin kunnen irriterend of zelfs zeer giftig zijn. Raak daarom niets aan en proef niet van de bessen en vruchten. De Hortus kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade aan de gezondheid als gevolg van het plukken en eten van kruiden uit de kruidentuin.