Persberichten

 

De Hortus botanicus Haren is een schatkamer aan natuur, van wilde orchideeën tot een mooie rotstuin met bijzondere rotsplanten, de Laarmantuin herbergt veel planten die op de rode lijst staan en huisvest zelfs Sequoia’s. De Chinese tuin is de enige in zijn soort in Europa, buiten China is zo’n tuin alleen nog in Canada en Australië te bewonderen. En zo is er nog veel meer te zien in de Hortus. Kijk voor meer en actuele informatie op onze site www.hortusharen.nl, Facebook, twitter en instagram. En via de website kun je je aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief.

 

Der „Hortus Haren“ ist einer der ältesten und größten Botanischen Gärten in den Niederlanden. Er beherbergt einen der wenigen, von einem bekannten chinesischen Landschaftsarchitekt entworfenen, chinesischen Gärten Europas, „Das verborgene Reich von Ming“. Blicken Sie hinter den Wasserfall und lassen Sie sich von den Düften der Blüten bezaubern. Der „Laarman-Garten“ ist eine Schatzkammer seltener und bedrohter Pflanzenarten und nicht nur deswegen Teil der Nationalen Pflanzen Kollektion (SNP). Spazieren Sie auf der Suche nach Ihrem „Geburtstagsbaum“ durch den „Keltischen Garten“ und staunen Sie im neuen 4000qm großen „Schmetterlings- und Bienengarten“ über die Vielfalt der Insektenwelt. Ebenfalls neu ist der „Hondsrug-Garten“, Teil des UNESCO-Parks „De Hondsrug“. Für Erfrischungen und Snacks freut sich das Team des „Grand Café De Plantage“ und des Chinesischen Teehauses auf Ihren Besuch. Im Eingangsgebäude finden Sie einen Souvenir- und Pflanzen-Shop. Für Informationen stehen Ihnen unsere Audiotouren und eine Hortus-Chat-App „Unterhaltungen mit Bäumen“ zur Verfügung. Es gibt noch so Vieles zu erleben, besuchen Sie uns!

 

 

Sinds februari 2018 mag onze Hortus het Botanic Guardians Logo voeren!

De botanische tuinen met dit logo van de NVBT, de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen, profileren zich als HORTUS Botanic Guardians, hoeders en poortwachters van biodiversiteit. Tal van plantensoorten zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden op dit moment met uitsterven bedreigd. Planten die een belangrijke schakel zijn in ons ecosysteem. Als schakel hebben zij direct en indirect invloed op de kwaliteit van leven van mens en dier. De Botanic Guardians beschermen en onderhouden vele soorten planten waaronder planten die bedreigd zijn, die niet meer voorkomen in Nederland, of die helemaal nergens meer voorkomen in het wild.

In de Laarmantuin van de Hortus Botanicus Haren groeien veel planten die op de rode lijst staan. De kennis en kunde van de medewerkers in de tuinen over deze planten is van grote betekenis voor het behoud van biodiversiteit.

Ook interessant: neem eens een kijkje op de website van de NVBT, www.botanischetuinen.nl

 

 

 

In de hemel is het paradijs, op aarde zijn Hangzhou en Suzhou”. Het is waar dat Suzhou, een plaats niet ver van Shanghai, de mooiste tuinen van China heeft. In 1995 opende HM Koningin Beatrix Het Verborgen Rijk van Ming. De fameuze stadstuinarchitect van Shanghai, Professor Le Wei Zhong, heeft de Chinese tuin ontworpen. De materialen voor de Chinese tuin zijn authentiek en uit China verscheept en gebouwd door Chinese vakmensen. De Chinese tuin is uniek in Europa, een dergelijke tuin is buiten China alleen nog in Canada en Australië te vinden.

 

De Hondsrug heeft de UNESCO erfgoed status gekregen en de Hortus Haren is er trots op onderdeel te zijn van De Hondsrug Unesco Global Geopark, het enige met deze status in Nederland.

Het Geopark de Hondsrug is bijzonder omdat het ijstijdlandschap hier nog overal zichtbaar is. Het Hondsruggebied in Oost-Drenthe bestaat uit een complex van vier evenwijdig lopende kaarsrechte ruggen die van elkaar gescheiden zijn door beekdalen.

 

Vlinder

 

In het voorjaar van 2018 is met de aanleg van een grote vlinder- en bijentuin begonnen. Het zal een biotoop worden voor de vlinder en de bij, met luwte, beschutting, plekken voor overwintering en waar waardplanten en drachtplanten te vinden zijn. Veel insectensoorten zijn erg kieskeurig en gebruiken maar een of enkele plantensoorten voor voedsel en voortplanting. Met de in te zaaien inheemse en uitheemse plantensoorten wordt hieraan tegemoet gekomen en levert het een bijdrage aan de biodiversiteit.

 

 

 

s Avonds alleen dwalen door de tuinen van de Hortus botanicus Haren. Overnachten in een bijzondere verblijfsruimte waarin originele materialen en meubels van de Hortus zijn omgetoverd tot design met een verhaal. Zo zijn mooie groene plantenkaartjes verwerkt tot een prachtig bureaublad. Overdag de kans krijgen om achter de schermen van de Hortus te kijken, en een bijdrage te leveren aan het onderhoud van de tuinen. Die unieke mogelijkheden biedt de Hortus botanicus Haren met de Hortus Hermitage, een retraiteplek met een maatschappelijk karakter.

 

Heerlijke plek om met de kinderen te bezoeken met dagelijks diverse activiteiten voor de kinderen zoals speurtochten en de knapzak route. Ga ook eens kijken in de Chinese tuin die uniek is in Europa, waar je via een geheim paadje achterlangs de waterval kunt lopen. De rotstuin is voor de berggeiten onder ons, en de speurders kunnen hun hart ophalen met het zoeken naar de stenen met de gezichten, en de bruggetjes in de Keltische tuin. Ook is het interessant om er te lezen welke boom bij je geboortedag hoort en wat de kenmerken ervan zijn. In de bijenstal kun je meer te weten komen over het leven van de bijen. Verder zijn er natuurlijke speelplekken. In het Grand Café De Plantage kan een lekker hapje worden gegeten. Kijk voor de actuele informatie op de website http://hortusharen.nl/”

 

 

 

 

De Hortus botanicus Haren heeft prachtige Penjing. Dit is de Chinese kunstvorm die nog voor de Japanse Bonsai bestond.