Wild enthousiast

Weilanden vol met madeliefjes, pinksterbloemen, paardenbloemen, boterbloemen, rode en witte klaver, zuring ….. Dat is wat ik me herinner van mijn jeugd (lang, lang geleden) op het Friese platteland. Met een vriendin ging ik zo nu en dan de wei in om armenvol bloemen te plukken, die we thuis te pronk zetten. Het rijgen van een ketting van madeliefjes maakt ook deel uit van mijn bloemrijke geschiedenis. En niet te vergeten het plukken van blaadjes van madeliefjes om te bepalen of die ene boerenzoon uit je klas nu wel of niet van je houdt. Wel, niet, wel, …… niet dus. Anders was ik nu boerin geweest.

Naarmate ik ouder werd verdwenen de veldbloemen meer en meer, het gras werd groener dan ooit tevoren. En met de bloemen verdwenen ook de insecten.

Tegenwoordig zien veel weilanden er gelukkig weer kleurrijker uit. Niet per se omdat het mooier is, maar omdat we domweg meer bloemen nodig hebben. Voor biodiversiteit, voor een gezond leefklimaat.

Bloemenbureau Holland maakt in haar nieuwste reclamecampagne gebruik van de slogan ‘We hebben meer bloemen nodig’ om mensen aan te moedigen vaker naar de bloemist te gaan om een bos bloemen te kopen. Het kweken van bloemen in kassen, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het transport van bloemen is in de meeste gevallen niet bepaald milieuvriendelijk. Op de website van Vroege Vogels staat dat het telen van één boeket (van gemiddeld twintig bloemen) in een kas vergelijkbaar is met de energie die nodig is om thuis achttien keer de was te doen op veertig graden of om twaalf dagen op gas te koken. Dan word ik enthousiaster van bloemetjes in het wild.

In de Laarmantuin zijn veel soorten wilde planten te bewonderen. Een aantal daarvan staat op de Rode Lijst, een overzicht van bedreigde soorten. Een paar jaar geleden stonden in de tuin letterlijk rode houten lijsten, die de zeldzame planten uitlichtten. Als in een museum. Maar dan wel een museum met levende exemplaren gelukkig.

Zondag 12 mei om 13.30 uur Themawandeling Wilde Planten(tuinen) in de Hortus

naar nieuwsoverzicht