Vleermuistelling

Tuinbaas Rick en ik zitten in de entreehal van de Hortus waar ik hem uithoor over de Hortus. Buiten is het druilerig weer en het waait ook nog eens hard. Niks aan. Hier binnen is het warm en gezellig en er is veel bedrijvigheid. De receptiemedewerkers overleggen over hun werk. Achter in de hal is vrijwilligster Jenny druk bezig met het inrichten van de plantenshop: vier grote kasten vol met tuingereedschap en plantenzaden.

Atsje, coördinator van de receptie, brengt ons kopjes cappucino met een paar plakjes cake erbij. Die moeten op volgens haar. Er worden niet zoveel bezoekers verwacht met dit weer. En om de cake nu weg te gooien? We protesteren niet, we vervullen graag de rol van vuilnisvat.

De voorbereidingen voor het aprilnummer van het Vriendenbericht zijn in volle gang. Het is dan goed om te weten welke onderwerpen actueel zijn of extra aandacht verdienen. En wie weet nu beter wat er speelt in de tuin dan Rick?

Boompioenen, zwerfegeltjes, sperwernest, chrysanten, vleermuizen, keerwanden, steenmarters, geurentuin, theezakjes en onderbroeken. Het zijn zomaar wat termen die voorbij komen. Al die woorden kunnen het begin van een verhaal vormen. Nu is het de kunst om keuzes te maken. Welke onderwerpen lenen zich het beste voor een verhaal?

Terwijl we in gesprek zijn komen twee mannen van de Groningse vleermuiswerkgroep binnen. Gewapend met een spiegeltje op een lange steel komen ze een plek inspecteren in de Chinese tuin waar mogelijk vleermuizen overwinteren. Een half uur later komen ze terug.

Verwachtingsvol kijken we hen aan. Nee, helaas. Ze hebben geen slapende vleermuizen aangetroffen. Er valt dus geen verhaal te vertellen over vleermuizen. Terwijl ik me al verheugde op het gebruik van het woord vleermuiswintertelling in het Vriendenbericht. Misschien voeg ik het woord brokaatkarper nog toe. Dat klinkt ook lekker

naar nieuwsoverzicht