Preview van Verloren en Hervonden in het Tschumipaviljoen in Groningen

Presentatie van het kunstproject Verloren en Hervonden in het Tschumipavijoen in Groningen

Vanaf 17 september tot 31 oktober 2016 is het Tschumipaviljoen in het centrum van Groningen gevuld met planten uit de Hortus botanicus Haren, gecombineerd met foto’s, tekeningen en citaten. Deze presentatie vormt een preview van kunstwerken van Wineke Gartz, Sjim Hendrix, Sjaak Langenberg en Rosé de Beer die in 2017 in de Hortus worden onthuld.

Van oorsprong waren horti verbonden aan universiteiten, maar omdat deze instituten er geen geld meer op willen of kunnen toeleggen, verkeren veel horti in zwaar weer. Ook de Hortus in Haren is zijn wetenschappelijke functie kwijt en moet zich herbezinnen op zijn maatschappelijke waarde. De Hortus Haren nodigde daarom kunstenaars uit om te onderzoeken of de verborgen en deels vergeten kwaliteiten van de hortus opnieuw zichtbaar gemaakt kunnen worden. Wineke Gartz, Sjim Hendrix, Sjaak Langenberg en Rosé de Beer verbleven tussen mei en augustus 2016 regelmatig als artists-in-residence in de hortus en doken in de geschiedenis, de tuinen, de organisatie en de bezoekers.

Deze onderzoeken vormen de basis voor ontwerpen voor kunstwerken die in 2017 (het Jaar van de Botanische Tuin) zullen zijn voltooid. Het Tschumipaviljoen biedt daarvan alvast een voorproefje.

Sjaak Langenberg & Rosé de Beer
Tijdens hun veldonderzoek kampeerden Sjaak Langenberg en Rosé de Beer in de Hortus Haren, middenin de bijzondere biotoop van vrijwilligers die de tuinen onderhoudt. Voor hun project Hortus Sanare vroegen zij aan de mensen die er werken welke betekenis de hortus voor hen heeft. Dit leverde prachtige metaforische uitspraken over de tuin en het leven. De hortus is een heilzame, groene plek voor vrijwilligers én bezoekers. Langenberg en De Beer willen die functie van de hortus verbeelden en versterken.

Wineke Gartz
Wineke Gartz tekende, filmde, schreef en legde zo verschillende elementen van de Hortus Haren vast. Ze keek naar de kleinste details, zoals de groeiprocessen van planten, en nam daarnaast het grotere plaatje in ogenschouw: ze sprak met de mensen die er werken en gewerkt hebben, bestudeerde de geschiedenis en keek naar veranderingen die in de hortus plaatsvinden. Wineke legde haar indrukken vast in foto’s, film, tekeningen en tekst. Fragmenten daarvan worden nu geëxposeerd in het Tschumipaviljoen.

Sjim Hendrix
Kok en kunstenaar Sjim Hendrix maakt een oogstkaart van wat hij zoal aan eetbaars heeft aangetroffen in de Hortus.

De opdrachtgever van ‘Verloren en Hervonden’ is de Stichting Behoud Groene Hortus. Inhoudelijke en organisatorische begeleiding: TAAK.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door: Mondriaan Fonds, Provincie en Gemeente Groningen, Gemeente Haren.

naar nieuwsoverzicht