Verkoeling

De 424e jaargang van de Enkhuizer Almanak voorspelde voor juli 2019 goed zomerweer, maar liet zich niet uit over een eventuele hittegolf. Die kwam er wel. Het is natuurlijk best moeilijk om het weer een heel jaar vooruit te voorspellen. Ook met de modernste technieken lukt het meteorologen niet altijd om goede korte termijnvoorspellingen te doen. Niets zo veranderlijk als het weer immers.
Net als in 2018 werd dit jaar het ‘hitteprotocol’ van de Hortus een paar keer in werking gesteld. Bij temperaturen boven de dertig graden begonnen tuinbaas Rick en zijn hulp Rijk al om zes uur ’s ochtends te werken en legden ze om één uur ’s middags het bijltje erbij neer. Ook de tuinvrijwilligers werkten natuurlijk minder lang door. De Hortus was zelfs een paar middagen gesloten om oververhitting bij baliemedewerkers èn potentiële bezoekers te voorkomen.

De warme, droge zomer van 2018 heeft helaas het leven gekost aan enkele bomen in de tuin. Dit jaar lijkt de schade mee te vallen, omdat er toch iets vaker regen is gevallen dan vorig jaar. Maar de werkelijke schade wordt pas volgend jaar zichtbaar.

Op een plakkerige dag begin augustus liep ik een rondje Hortus: via allerlei kronkelende paadjes door de Laarmantuin, tussen de fruitbomen door naar de Vlinder- en Bijenweide. Ineens klonk er gerommel. Boven me dreven enkele donderwolken. Ik besloot in de Chinese tuin dekking te zoeken tegen het naderend onheil. Daar waren meer bezoekers die hetzelfde plan hadden opgevat. In diverse paviljoentjes zaten mensen, die toekeken hoe de regendruppels dansten op het Meer van de Rode Karpers. En die naar vrijwilliger Jan keken, die tot aan zijn knieën in de vijver stond en onverstoorbaar doorging met het van schep voor schep verwijderen van waterpest. Ik denk dat iedereen stiekem een beetje jaloers op hem was. Wie wil er met die warmte nu niet een verkoelend bad nemen?

naar nieuwsoverzicht