Nieuwe column van ‘Juffertje-in-het-groen’

Er is afgelopen woensdag een nieuwe column van ‘Juffertje-in-het-groen’ in het Harener Weekblad verschenen en we hebben de column natuurlijk ook  hieronder opgenomen. Op een zeer originele wijze wordt er met een actueel onderwerp een link naar de Hortus gelegd. Je kunt de columns via de link in de groene balk onderaan de website vinden. Daar staan alle artikelen bij elkaar, en hoef je niets te missen (11 augustus 2018).

Survival of the fittest

Tuinbaas Rik en zijn rechterhand Rijk hebben hun werktijden de afgelopen weken aangepast aan de weersomstandigheden. Hun werkdagen beginnen vanwege de tropische temperaturen overdag al om zes uur ’s ochtends. En samen met de vrijwilligers wordt een groot deel van de tijd besteed aan het bewateren van planten. Het is ondoenlijk om de dorst van alle planten en bomen te lessen. Kuipplanten, plantjes in de plantenshop, pas gezette en hele kwetsbare exemplaren behoren tot de gelukkigen. De rest moet zichzelf bedruipen. Het gras wordt zo min mogelijk gemaaid om te voorkomen dat de velden veranderen in gele vlaktes. Bij temperaturen boven de dertig graden gaat de Hortus zelfs niet open voor bezoekers, omdat van vrijwilligers niet gevraagd kan worden om in die temperaturen te gaan werken. Het is natuurlijk ook de vraag of veel mensen met dit weer staan te trappelen om de tuinen en beelden te bezoeken. Deze warme, droge zomer is het afzien voor de natuur. En voor degenen die buiten aan het werk zijn.
Blij dat ik vakantie heb. Hoewel? Vakantie vieren is in mijn gezin soms ook afzien. Ons motto is: door inspanning ontspanning (net als een Groningse voetbalvereniging). De afgelopen jaren heb ik daarom vrijwillig op verschillende manieren afgezien. Zoals tijdens een twaalf dagen durende wandeltocht door de Eifel, waarbij we elke dag met rugzak minimaal 20 km heuvel op, heuvel af sjouwden. En gedurende een fiets-kampeervakantie door Nederland, waarbij de regen regelmatig met bakken uit de hemel kwam. Dit jaar zou slechts één van ons zich bovenmatig inspannen. Er ging één fiets (herenmodel) mee in de auto naar de camping in Zuid-Frankrijk. Nu, na een paar dagen kamperen, heb ik een nieuwe vorm van afzien leren kennen. Niets doen. Door de extreme warmte en een gebrek aan musea met airconditioning rest me niet veel anders dan uitgeteld voor de tent zitten met een boek op schoot. Voor iemand met weinig zitvlees is dat best een beproeving. Gelukkig wordt de tent omringd door bomen die enige verkoeling bieden. Om precies te zijn Spaanse aken, Gele kornoelje en Zoete kers. Dat weet ik omdat de bomen op de camping zijn voorzien van naambordjes. We kamperen dus eigenlijk in een arboretum. De bomen zien er nog redelijk groen uit, wat te danken is aan een een vier uur durende hoosbui ruim een maand geleden, waarbij 15 cm neerslag is gevallen. Zonder deze noodvoorraad drinken waren hun bladerdakken nu vast al uitgedund. En hoe had ik dan deze vakantie overleefd?
Welke planten en bomen in de Hortus deze zomer goed doorkomen moet nog blijken. Laten we hopen dat de weergoden ons gunstig gestemd zijn en gauw enkele regenwolken richting Haren sturen. En naar Zuid-Frankrijk alsjeblieft.

naar nieuwsoverzicht