Impressie nieuwe Hondsrugtuin

Aanleg Hondsrugtuin in de Hortus Haren gaat van start!

HAREN, 14 juli 2016

Op 12 juli tekende het bestuur van de Stichting Behoud Groene Hortus een contract met firma Dusseldorp voor de aanleg van de nieuwe Hondsrugtuin. En daarmee is het officiële startsein gegeven voor de aanleg van de Hondsrugtuin.

Dusseldorp heeft de afgelopen maanden hard gewerkt om de tropische kas en aangrenzende kantoren te verwijderen. Het terrein is inmiddels geëgaliseerd, zodat gestart kan worden met fase 1 van de aanleg: het storten van de drie verschillende grondsoorten die het meest kenmerkend zijn voor de Hondsrug en het toeleiden van water naar de tuin voor de aanleg van een beekje.

De firma De Wilde schenkt de Hortus 5000 m3 keileem. De leem is uitermate geschikt voor de aanleg van het heuvelachtig landschap van de Hondsrugtuin. Firma De Wilde gaat deze keileem de komende weken op eigen kosten naar de Hortus vervoeren. Vanaf september start ‘de schepping van de Hondsrug’, een proces dat met een webcam te volgen zal zijn.

Mede dankzij vele donaties van particulieren, stichtingen en bedrijven en bijdragen van Vrienden van de Hortus, het Dorpsfonds Haren, Geopark de Hondsrug, Stichting Emma Plein Foundation, de Rabobank Groningen-Haren is de financiering van de Hondsrugtuin bijna rond. De fondsenwerving gaat de komende tijd door, zodat ook een bruggetje kan worden aangelegd over de Harense Aa, die straks door de tuin zal stromen. Landschapsarchitect Jan Maas, ontwerper van de tuin, zal ook het ontwerp voor deze brug maken. Daarnaast is nog geld nodig voor de aankoop van enkele monumentale bomen.

De aanleg van de Hondsrugtuin verloopt in drie fases: na landscaping volgt de bestrating van de tuin en de derde en laatste fase bestaat uit het beplanten van de tuin.

Lees meer over de aanleg van de Hondsrugtuin en bekijk het ontwerp van Jan Maas

naar nieuwsoverzicht