Speeltuin

Tussen de oude Groninger appelrassen in de Hortus staat een naakte meneer die een handstand doet. Homo ludens is de naam die zijn schepper Stephen Beale aan het beeld heeft gegeven. Spelende mens. Ik krijg meteen zin om zelf ook een handstand te maken. Kan ik het nog?
Begin juni publiceerde Jantje Beton, een organisatie die zich inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speeltijd, onderzoeksresultaten waaruit naar voren komt dat 15 % van de kinderen nooit buiten speelt. En dat terwijl buiten spelen juist heel goed is voor de ontwikkeling! Hoe kan het dat een deel van de kinderen tegenwoordig (bijna) nooit meer buiten speelt? Dat heeft onder andere te maken met een gebrek aan (veilige) speelruimte in de buurt, te veel andere verleidingen (computers, games), geen goed voorbeeld van thuis (bankhangende ouders).

Buiten spelen, dat zouden we eigenlijk allemaal meer moeten doen. Op de website van Stephen Beale zie je een prachtige foto van de kunstenaar, die geknield in de Herestraat zit bij zijn krijttekening van een ‘oude meester’. Als een kind zo blij!

Zo voel ik me ook op een zonnige zaterdag in mei. Wat begint met een bezoekje aan Museum Belvédère in Heerenveen wordt gevolgd door Expeditie Oranjekoek. Vriendin Jacqui vindt de Oranjekoek in het Museumcafé zo lekker, dat we spontaan besluiten te voet naar de bakker in De Knipe te gaan om een hele doos van dat lekkers te halen. Met een paar aanwijzingen van de bakkersvrouw en ‘op gevoel’ keren we via een omweg terug naar het museum. Onderweg beleven we allemaal vijftigplus-avonturen: we verdwalen in een weiland, hangen aan een brug en raken verslingerd aan een boom.

Is struinen door weilanden een brug te ver? Dan is de Hortus een goed alternatief om je buitengewoon goed te vermaken. En maak gerust een handstand tussen de appelbomen. Ik kan het ook nog!

 

Tot en met 22 september in de Hortus: Beeldenexpo 10 X SOLO

 

naar nieuwsoverzicht