Fase 1 landscaping Hondsrugtuin

Pionieren in de nieuwe Hondsrugtuin

Vanaf 10 juni heeft de Hortus Haren er een nieuwe Hondsrugtuin bij

Ongeveer 130.000 jaar geleden werd het landschap van de Hondsrug gevormd, het afgelopen jaar werd de Hondsrugtuin in de Hortus gecreëerd. Het heuvellandschap in de tuin is niet het gevolg van smeltende ijsrivieren, maar er is met man en macht gewerkt om heuvels op te werpen en een beekje te laten stromen.

De schepping van de Hondsrugtuin

De nieuwe tuin is niet te missen. Landschapsarchitect Jan Maas van BOOM Landscape heeft met zijn ontwerp voorbijgangers willen verleiden tot een bezoekje aan de tuinen. De uitlopers van de heuvels omarmen het entreegebouw van de Hortus en zijn duidelijk zichtbaar vanaf de Kerklaan. De tuin bootst het cultuurlandschap na, zoals dat er ongeveer honderd jaar geleden moet hebben uitgezien. Keileem, dekzand en beekdalgrond vormen de basis voor een grote variatie aan planten. De tuin krijgt de tijd zichzelf te ontwikkelen, precies zoals dat ‘in het echt’ ook gebeurt. Pioniersplanten zullen de kale vlaktes stukje bij beetje gaan veroveren.

Kunstwerk in de tuin

Een blikvanger in de tuin is het kunstwerk De Rimpeling van Gabriel Lester, een bijzonder vormgegeven brug. Als bezoekers over deze brug lopen zijn er momenten dat hen het zicht op de Hortus wordt ontnomen door de gebogen wanden. Maar zodra ze een hoek omgaan keren ze weer terug in het landschap.
De Rimpeling van Lester is het eerste van drie permanente kunstwerken die in de Hortus zullen worden geplaatst in het kader van het kunstproject Verloren en Hervonden.

Op dezelfde dag dat Lesters kunstwerk in de Hortus wordt onthuld gaat zijn expositie The Return of Lester’s Loops in het Groninger Museum van start.

Oud en nieuw

De kiem voor de Hortus werd 375 jaar geleden gelegd door apotheker Henricus Munting met zijn kruidentuin in Groningen. Een kruidentuin is er nog steeds, maar het ruim twintig hectare grote terrein biedt voldoende ruimte om te pionieren.

Sponsoren

De Hondsrugtuin is mede tot stand gekomen dankzij bijdragen van De Hondsrug Unesco Global Geopark, de Provincie Groningen, het Dorpsfonds Haren, het Rabobank Stimuleringsfonds, de Emmapleinfoundation, Vereniging Vrienden van de Hortus Henricus MuntingDusseldorp Infra Sloop en Milieutechniek, De Wilde Wegenbouw. Ook hebben veel particulieren en bedrijven gedoneerd voor de aanleg van de tuin.

De brug De Rimpeling kon worden gerealiseerd dankzij bijdragen van het Mondriaanfonds, de Rijksuniversiteit GroningenGemeente Haren, de Provincie Groningen en Vereniging Vrienden van de Hortus Henricus Munting.

naar nieuwsoverzicht