Stereum-hirsutum-ruig-harig-onderzijde-glad

Paddenstoelen in de Hortus

Ontdek de vormenrijkdom van paddenstoelen!

Sinds er overvloedig regen is gevallen schieten paddenstoelen dit najaar uit de grond. Paddenstoelen zijn er in vele vormen, echt anders dan een steel met een hoedje erop! Ga op zoek naar allerlei soorten en vormen in de Laarmantuin, of wel Landschapstuin, in Hortus Haren. Dit is leuk en leerzaam voor jong en oud. Neem een loep of vergrootglas mee en een spiegeltje.

Nog voor je de Laarmantuin bereikt met bordjes met informatie bij veel verschillende soorten paddenstoelen, passeer je aan het einde van de Hondsrug tuin (rechterpad) een stronk van een omgevallen boom, vol met Zwerminktzwammetjes (als ze er nog zijn). Ze helpen mee die stronk op de lange duur op te ruimen. En aan de achterkant doet de Gele korstzwam (die is er nog wel) dito werk op een andere manier. Neem in de Laarmantuin het Fop I. Brouwerpad. Houd het spiegeltje onder de hoed van een paar ‘gewone’ paddenstoelen en je ziet plaatjes. Even verder op is de Gezoneerde stekelzwam, houd het spiegeltje onder de hoed. Ooit zo’n paddenstoel gezien? Geen plaatjes maar stekeltjes! Verder op zijn er Witte kluifzwammen, Parelstuifzwammen, Elfenbankjes (spiegeltje er onder, geen plaatjes geen stekels, maar….), Geweizwammetjes en nog veel meer. Sparrenkegels en dennenappels of oude eikeldoppen herbergen vaak beeldige paddenstoeltjes, net als afgevallen bladeren.

Ga maar op zoek langs de paden ook in het naaldbos. In het heide- en weidegebied zijn heel bijzondere paddenstoelen te zien vanaf de paden: Wasplaatjes. Deze groeien alleen in gebieden, waar gedurende vele (meestal tientallen jaren) schraal grasland beheer is uitgevoerd.
De Laarmantuin in Hortus Haren behoort tot de Nationale Planten Collectie, omdat hier veel verschillende soorten planten en paddenstoelen voorkomen die op de Rode Lijst met bedreigde soorten staan. In de Laarmantuin vinden we loofbos, naaldbos, heide-, veen en weide gebiedjes.

Dit maakt deze tuin zo bijzonder en kostbaar.

naar nieuwsoverzicht