Honey bees

Overleven is een kunst

Afgelopen weken hebben we weer te maken gehad met fikse temperatuurverschillen. Af en toe was er zelfs sprake van strenge vorst en dan slaat meteen de Elfstedenkoorts bij ons toe. En een dag later is het weer dikke dooi. Hoe gaan de honingbijen nu om met dit soort omstandigheden? Allereerst zullen ze, als het koud is, dicht bij elkaar kruipen tot een tros, in het midden de Koningin en daaromheen de werksters. Je zult daar ook veel beweging zien. Bijen aan de buitenkant van de wintertros koelen snel af en zullen zich naar binnen wurmen om weer op te warmen. Daar is natuurlijk brandstof voor nodig deze bevindt zich in de raat in de vorm van honing of ingedikt suikerwater en combinaties van stuifmeel en honing dat we bijenbrood noemen. Als de raat waar de tros zich bevindt leger wordt zal de tros zich verplaatsen door de korf. Zo wordt deze als het ware helemaal afgegraasd.

Door de vele mogelijkheden die sensoren tegenwoordig bieden kunnen we de plek waar de tros zich in de kast bevindt traceren met een warmtebeeldcamera. Daar zijn op internet prachtige voorbeelden van te vinden. Duidelijk zie je de tros dan in de loop der tijd door de hele kast gaan. Bij kunststofkasten verraadt de plek van de tros zich door ijsvorming als gevolg van condens aan de buitenkant van de kast. Zolang we dat nog blijven zien, zijn we als imker gerustgesteld. Een andere manier om te zien dat het volk zich door de kast heen beweegt, is de schuiflade. Daarop komt het mul van het openbijten van de raat te liggen, telkens weer op andere plekken.

Dat de technologische ontwikkeling ook kan bijdragen aan het bevorderen van de bijengezondheid wordt steeds duidelijker. Er is een groot nationaal project in voorbereiding waarbij bijenkasten van imkers worden voorzien van de nodige sensoren waarmee de temperatuur, de luchtvochtigheidsgraad en de beweging in de kast kan worden geregistreerd. Samen met kenmerken van de volken levert dat natuurlijk een schat aan informatie op, die zowel voor de individuele imker van grote waarde is als voor de wetenschap. Op dit moment wordt onderzocht onder welke voorwaarden dit project mag gaan starten. Ook onderzoekers van de Hanzehogeschool zijn hierbij betrokken. Een daarvan woont in de biotoop van Haren. Toch leuk om te weten. Mogelijk gaan de bijen in de Hortus Haren ook nog bijdragen aan dit onderzoek. Moeten ze natuurlijk wel de winter overleven.

naar nieuwsoverzicht