Nieuwe column van Juffertje-in-het-groen: “Vreemde schepsels”

‘Kijk, het lijkt wel een oliebol!’ roep ik enthousiast. Een groepje peuters kijkt vol ontzag naar de bol zand die ik heb gekneed. Heerlijk stevig zand daar in de zandbak bij het kinderdagverblijf in Delfzijl. Blij als een kind bak ik zandtaarten met de peuters. Wanneer een taart goed gelukt is juichen we met zijn allen. Trots op onze schepping.
Als pedagoog bij een kinderopvangorganisatie breng ik vooral veel tijd door met het voeren van gesprekken met collega’s en ouders over de ontwikkeling van kinderen. Zo nu en dan gun ik mezelf een ‘speelkwartier’. Zodra ik een tafel met kleiende kindjes zie schuif ik aan, grijp een brok klei en stort me op het maken van slangen, poesjes (mijn favoriet), balletjes of dobbelsteentjes. Verder dan dit soort schepsels kom ik niet, maar daarmee ben ik in de ogen van peuters een ‘kunstenaar’.
Soms wou ik dat ik eentje was. En dat mijn kunstwerken dan in de Hortus zouden prijken. Op dit moment worden de tuinen weer bevolkt door beelden in allerlei soorten en maten, gemaakt van verschillende materialen, figuratief en abstract. Het is alweer de achtste editie van de jaarlijkse beeldenexpositie, waaraan dit jaar negen beeldhouwers deelnemen. En als extraatje staan doeken met gedichten verspreid door de tuinen. De beelden en gedichten nodigen uit tot stilstaan, beschouwing, verwondering of bewondering. Eerst is het altijd weer even wennen aan de beelden in de tuinen, maar al gauw is het alsof ze er altijd hebben gestaan. Er is van tevoren natuurlijk goed nagedacht over het matchen van beelden met tuinen, zodat omgeving en kunstwerken elkaar aanvullen of versterken. Welke beelden komen waar het beste tot hun recht? Wanneer de beelden eind september weer terug verhuizen naar de ateliers van de kunstenaars of naar nieuwe eigenaren dan mis ik ze. Zouden de bomen en planten hun aanwezigheid ook missen?
Mijn ‘oliebol-kunstwerk’ was geen lang leven beschoren trouwens. Een Roemeens jongetje proefde het woord ‘oliebol’ op zijn tong, bestudeerde de zandbol nog eens goed, en gooide hem daarna breed lachend met een reuzenzwaai door de lucht. Het is net als met ‘echte kunst’: de interpretatie en waardering ervan verschilt per kijker.

Beeldenexpo 9 X SOLO t/m 23 september

naar nieuwsoverzicht