kroonjuwelen

De kroonjuwelen van de Hortus Haren

Tentoonstelling Kroonjuwelen in 25 botanische tuinen waaronder de Hortus Haren
2017 is het Jaar van de Botanische Tuinen. In 25 botanische tuinen in Nederland start op 22 april de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’. Het is het begin van enkele gezamenlijke acties om de waarde en pracht van de tuinen extra voor het voetlicht te brengen. De collecties van alle tuinen worden dit jaar op een vernieuwende wijze toegankelijk gemaakt voor het publiek. Zo ontwikkelde Waag Society een speciale app: Hortus Chat. Daarnaast zijn de collecties van de tuinen online te raadplegen.

Hortus Botanic Guardians
Bij het Jaar van de Botanische Tuinen hoort een nieuwe identiteit. De tuinen presenteren zich als HORTUS Botanic Guardians: hoeders en poortwachters van biodiversiteit.

Chatten met Kroonjuwelen    
De nadruk in het Jaar van de Botanische Tuinen ligt op de ‘Kroonjuwelen’. In 25 tuinen staan de meest bijzondere, kwetsbare of bedreigde planten in de spotlight. Bezoekers kunnen met hen kennismaken op een verrassende manier, via Hortus Chat. Deze app werkt met GPS en stuurt je een bericht als je dicht bij een kroonjuweel bent. ‘Heb je die grote boom met hangende takken en bijzondere bladeren gezien? Dat ben ik!’ zegt dan opeens Ginkgo biloba. Via Hortus Chat worden dingen zichtbaar die je anders misschien niet snel opmerkt: hoe een bepaald blad voelt, hoe een specifieke plant ruikt, waarom een plant is zoals hij is. De app is voor iPhone en Android beschikbaar.

Speciale uitgaven: Boek en postzegels
In april verschijnt het boek Botanische tuinen in Nederland en brengt Postnl speciale postzegels op de markt.

Proeftuinen
In het najaar worden de tuinen letterlijk ‘proeftuinen’, tijdens het project ‘De Tuin als Lab’. Bezoekers, jong en oud, kunnen dan meer te weten komen over de intelligentie van planten.

naar nieuwsoverzicht