Klankentapper

Boven deze column zou ook de titel ‘Juffertje ontmaskerd’ of ‘Juffertje zonder groen’ kunnen staan. Maar dat is zo confronterend, dat durf ik niet aan.

Op de laatste dag van november komt Regine, vrijwilligster bij Educatie, bij me langs. We gaan overleggen over nieuw lesmateriaal over de wilde plantentuin van de Hortus. Naast mijn voordeur liggen gesnoeide takken van een boom uit onze achtertuin. ‘Van wat voor soort boom zijn die takken?’ vraagt ze belangstellend. ‘De knoppen zien er zo mooi uit.’  Met het schaamrood op de kaken hakkel ik: ‘Eh ja, hoe heet die boom ook alweer?’ Er is niet eens sprake van een zogenaamd ‘seniorenmomentje’, waarbij het antwoord na verloop van tijd alsnog opplopt. Ik weet het gewoon niet.

Bij binnenkomst brokkelt mijn imago van groene juffer nog verder af. Regine heeft een bijzonder apparaatje bij zich, waarmee trillingen van planten worden omgezet in tonen: een ‘plantenspeler’ of ook wel ‘klankentapper’ genoemd. Ze wil me graag demonstreren hoe dit werkt.

‘Wietske, je hebt toch wel een plant? Regine kijkt verschrikt mijn kamer rond. Geen plant te bekennen …….. Of toch. In de vensterbank staat een eenzame geranium. Ooit door mijn man aan de deur gekocht van een jongetje, dat met de verkoop geld inzamelde voor een voetbalvereniging.

‘Dan gaan we maar eens beluisteren of er muziek in jouw geranium zit.’ Voordat Regine de sensor van de plantenspeler aan een van de blaadjes van de geranium bevestigt moet ik de proefplant nog wel wat water geven vindt ze. ‘De aarde is wat droog.’ Ook dat nog, denk ik.

Even later verrast de plantenspeler ons met enkele prachtige klanken. Waarschijnlijk trilt de plant van dankbaarheid, omdat haar dorst eindelijk is gelest. We worden zelfs getrakteerd op enkele lieflijke hoge tonen. Dat moet een uiting zijn van puur geluk. Daarna wordt het helaas stil. Ik neem me voor de geranium vanaf nu meer liefde en water te geven. Misschien wordt het ook tijd om meer groen in huis te halen? De aanschaf van een kerstboom ligt in deze periode natuurlijk voor de hand. Maar een gekapt exemplaar draagt niet echt bij aan mijn feestvreugde. Laat staan aan die van de boom zelf. Wat voor klanken zou een ontwortelde spar ten gehore brengen? Dat moet wel een droevig muziekstuk zijn.

Dit juffertje verheugt zich alvast op een wandeling met plantenspeler door de Hortus in het nieuwe jaar. Hoe klinkt de Wintereik? En wat voor melodietje laat het Sneeuwklokje horen? Ik laat me graag verrassen.

 

Iedereen een groen 2019 toegewenst!

naar nieuwsoverzicht