Juffertje-in-het-groen Wietske over “Natuurbeleving” 14 maart 2018

Het thema van de Boekenweek 2018 is Natuur. Wanneer je mensen vraagt waar ze aan denken bij het woord ‘natuur’ zullen de antwoorden waarschijnlijk net zo gevarieerd zijn als de titels van boeken, die in de Boekenweek in het kader van dit thema worden geëtaleerd. Boeken over overweldigende, gevaarlijke natuur, ver weg. Of over natuur om het huis, in je eigen straat, ‘wildernis’ in het klein. Over ‘bloemetjes en bijtjes’, ‘de aard van het beestje’ of over ‘je natuur volgen’.
Echte fauna en flora kennen de mensen vooral van de slager en de groenteboer, volgens bioloog Midas Dekkers. Daar ligt het in ieder geval uitgestald, zodat je het op je gemak kunt bestuderen, ook al geven de producten toch vaak een onvolledig of vertekend beeld van de werkelijkheid.
Wie zich herkent in Dekkers’ omschrijving en ineens sterke aandrang voelt zijn of haar kennis der natuur wat op te krikken is dit het uitgelezen moment om de boekhandel of bibliotheek te bezoeken. Of voor wie avontuurlijker is ingesteld, om de deur uit te gaan om zelf op ontdekkingstocht te gaan. Want als je je ogen en oren goed gebruikt valt er heel veel te beleven. Al is het soms wel handig om iets bij de hand te hebben, zodat je weet waar je eigenlijk naar kijkt. Als kind liep ik wel eens met een zakboekje rond, zodat ik bij het zien van een onbekende vogel of paddenstoel ter plekke al bladerend op zoek kon gaan naar informatie. Tegenwoordig heb je apps voor op je telefoon die de juiste naam van een plant, boom, insect, vlinder, vogel of ander natuurverschijnsel in een mum van tijd kan achterhalen.
In de Hortus kun je op verschillende manieren kennis vergaren. Zo staan er bijvoorbeeld naambordjes bij bomen en planten en kom je in de bijenstal van alles te weten over het leven van honingbijen. Mensen die behoefte hebben aan meer achtergrondinformatie kunnen gebruik maken van Hortus-apps of boekjes. En tenslotte hebben we wandelende encyclopedieën op voorraad: onze rondleiders. Beetje ouderwets? In een tijd waar je alles zelf razendsnel kunt opzoeken op je mobieltje heb je geen gids meer nodig toch? Dat is niet helemaal waar. Een gids wijst je op bijzonderheden, als je zelf door de bomen het bos niet meer ziet. Zoals Cruijff al zei: Je gaat het pas zien als je het doorhebt. Natuurlijk!

naar nieuwsoverzicht