Paddelstoel herfst 2019

Juffertje in de klas

Ineens zit ik weer in de schoolbanken. Sinds september fiets ik twee dagen per week naar het Zernikecomplex, waar ik de verkorte Pabo-opleiding volg. Ik word juf. En het is toch leuk!
Had ik vroeger een bloedhekel aan wiskunde, nu bijt ik me vast in de lastigste sommen.
Een lesje taalkundig en rekenkundig ontleden? Jippie! Een stoomcursus Industriële Revolutie voor medestudenten maken doe ik met liefde. Een zelfportret tekenen voor het vak Beeldende Kunst?
Met de tong uit de mond teken ik een best goed gelijkende ‘selfie’ (al zegt mijn man blij te zijn dat hij niet met het papieren exemplaar is getrouwd).

Natuuronderwijs komt pas later dit schooljaar aan bod, maar ik heb alvast door het bijbehorende studieboek gebladerd. Het staat vol met proefjes, die de theorie verlevendigen. In het hoofdstuk over schimmels en paddenstoelen staan goede suggesties voor het zelf kweken van schimmels op brood. Zo kun je boterhammen over verschillende oppervlakken wrijven (zoals de vloer, je schoenzool, een deurklink, een boek …). Daarna pak je een plastic bakje en legt een stukje vochtig keukenpapier op de bodem. Je legt de ‘ingewreven’ boterham er bovenop en dekt het geheel af met folie. Na een paar dagen kun je genieten van de mooiste schimmels.

Het doet me denken aan mijn eerste studententijd, in de jaren ‘80’, toen het me nog wel eens overkwam dat ik etensresten iets te lang bewaarde. Dan kweekte ik onbedoeld ook fascinerende schimmelnetwerken. Die ervaring komt me later vast van pas. Overigens besteedde ik destijds weinig tijd aan bestudering van de beschimmelde waren, maar kieperde ik de boel zo snel mogelijk in de vuilnisbak. Achteraf best jammer.

Voorlopig zit dit juffertje dus vooral in de klas, maar als ze later voor de klas staat …… dan neemt ze haar schoolklas(sen) zeker mee naar buiten voor natuuronderwijs. Bijvoorbeeld voor een middagje paddenstoelen spotten in de Hortus.

naar nieuwsoverzicht