Honing

Nu verkrijgbaar in de Hortuswinkel: Honing van onze eigen Hortus bijen

HAREN, 1 juli 2016

Pas geleden waren onze imkers Johan en Hugo druk in de weer met het slingeren van de honing van onze eigen Hortusbijen.

Op onze facebookpagina staan een aantal mooie foto’s van het honing slingeren.

De honing is nu te koop in onze Hortuswinkel in het entreegebouw van de Hortus. U kunt kiezen uit twee soorten honing: voorjaarshoning en crème honing. Maar wees er snel bij want OP=OP.

Het onstaan van crème honing

De meeste honing kristalliseert na verloop van tijd, dat noemen we versuikeren. De mate waarin honing kristalliseert is onder andere afhankelijk van het glucose-gehalte. Veel glucose (en relatief minder fructose) zorgt voor snelle kristallisatie, weinig glucose (en relatief veel fructose) voor langzamere kristallisatie. Sommige honingsoorten kristalliseren niet of nauwelijks, zoals kastanjehoning en woudhoning. Koolzaadhoning kristalliseert echter heel snel en je mag niet te lang wachten met slingeren, anders zit de honing al versuikerd in de raten en krijg je het er niet meer uit.  Je moet koolzaadhoning na het slingeren ook regelmatig goed roeren, dat doe je om de kristallen te ‘breken’, kleiner te maken, waardoor de honing wel kristalliseert en ondoorzichtig wordt, maar goed smeerbaar blijft.

Crème honing is gekristalliseerde honing met kleine kristallen en daardoor smeuïger en dus smeerbaarder dan gekristalliseerde honing met grotere kristallen (versuikerd). De honing die bij de Hortus wordt aangeboden is grotendeels van de Hortus zelf afkomstig. Dat is de gele ‘voorjaarshoning’.

Sommige volken hadden daarvoor op de koolzaad gestaan (de volken groeien dan enorm snel in korte tijd) en in een aantal ramen was wat koolzaadnectar achter gebleven. (Deze was nog niet versuikerd omdat het watergehalte nog te hoog was. De bijen verlagen het watergehalte van de opgeslagen nectar in de cellen en pas als dat laag genoeg is wordt de honing in de cellen verzegeld.). De koolzaadnectar in die ramen is door de bijen aangevuld met nectar uit de Hortus, wat na het slingeren de witte ‘crème honing’ opleverde.

Wilt u meer weten over onze imkers of over bijen houden?

Op zaterdag 9 of zondag 10 juli 2016 zijn de Landelijke Open Imkerijdagen in de Hortus Haren.

naar nieuwsoverzicht