Zilverspar

Nieuwe column: De ontdekking van de hortus: Solo, duo, legio

O dennenboom, o dennenboom,
wat zijn uw takken wonderschoon.
In de decembermaand hebben veel mensen kerstbomen in huis gehaald. En hoewel bijna iedereen bij het zien van een opgetuigd exemplaar spontaan in bovenstaand gezang uitbarst is het toch echt geen den die de huiskamers siert. Het is een spar.

Er is een handig ezelsbruggetje om onderscheid te kunnen maken tussen verschillende naaldboomsoorten.

Solo = spar, duo = den, legio = lariks. De naalden van de spar zijn afzonderlijk ingeplant, die van de den meestal per twee (soms meer) en die van de lariks in plukjes/ kransen.

En dan heb je natuurlijk nog heel veel verschillende soorten dennen, sparren, lariksen …… Degenen die het ezelsbruggetje al lang kennen of niet meer nodig hebben kunnen hun hart ophalen in ons Pinetum. In dit deel van de wildeplantentuin, de Laarmantuin, staan meer dan honderd naaldboomsoorten uit alle hoeken van de wereld. Het vergt wel enige oefening om deze soorten uit elkaar te houden. Gelukkig zijn er bordjes bij de bomen geplaatst, die onwetenden wegwijs maken in het woud. En voor wie dorst naar meer kennis over wat er allemaal in het Pinetum is aangeplant kan putten uit meer bronnen. Vanaf 2017 kunnen bezoekers achtergrondinformatie over de wildeplantentuin ook via een boekje of app tot zich nemen.

Zoals de naam aangeeft hebben de meeste naaldbomen naaldvormige bladeren. Door deze vorm verdampen de bladeren minder water. Nadeel is wel dat de bomen minder licht kunnen vangen en daardoor minder snel groeien. Naaldboombossen komen dan ook voor in gebieden met een koud en droog klimaat waar loofbomen niet kunnen overleven, zoals in het hoge noorden in de taiga, hoog in de bergen en in droge gebieden rond de Middellandse Zee.

En de bomen doen het dus ook goed in de Hortus. Meestal dan. Een enkele keer sneuvelt een exemplaar. Bij het in stukken zagen van een dode zilverspar ontdekten collega’s, dat de boomstam grotendeels hol was. Een plak van de stam gaf een prachtig zicht op de takkentrans. Het was een kunstwerk door moeder natuur zelf gemaakt, dat nu in het kantoor van ons hoofd van de tuinen prijkt. Zo’n plak zou in mijn huiskamer niet misstaan. Het roept bij mij zaaglust op. Maar ik beheers me en stel me voorlopig tevreden met mijn kerstboom.

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.

Lees de vorige column Bladblazer van Wietske

Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht