Henk Slomp Organic Steel

De ontdekking van de Hortus: Lang(zaam) leve de Hortus

‘Als dit een indicatie is van mijn populariteit, dan is het daar dus slecht mee gesteld’. Voetbalanalyticus en kunstliefhebber Jan Mulder kon er vorig jaar wel om lachen, dat de aanwezigheid van zijn persoon bij de opening van de beeldenenexpositie ‘7 X SOLO’ niet tot een massale toestroom van persmuskieten had geleid. Stiekem hadden de organisatoren van de expositie, Tom van Weerden en Henk Vos, daar wel op gehoopt. Een soort project X, maar dan anders.
Ons gedroomde Project Y bleef dus uit en Haren blijft voorlopig op de kaart staan als ‘het dorp van project X’. Dat het dorp ook nog een Hortus heeft is zelfs in Haren en directe omgeving bij veel mensen onbekend. Collega Maria en ik besloten vorig jaar juni een paar avonden een rondje door stad en ommeland te rijden. Adressenlijst van hotels, bed & breakfasts, campings in het handschoenenvakje, dozen met brochures van de Hortus op de achterbank van de Micra.

‘De Hortus, bestaat die nog?’ Die vraag werd ons zo vaak gesteld, dat we gaandeweg steeds meer veranderden in vrouwen met een missie. Urenlang toerden we onverdroten over pittoreske landweggetjes en hotsebotsten over modderige bospaden om maar zoveel mogelijk Hortus-sporen achter te laten.

Stukje bij beetje lijkt de Hortus weer iets bekender te worden. Het televisieprogramma ‘Binnenstebuiten’ van de NPO wijdde onlangs een deel van hun uitzending aan de Chinese Tuin. En deze maand wordt de Hortus zelfs gepromoot over de landsgrenzen in een programma van NDR3.

Dat onbekend onbemind maakt weten we. Maar geldt dan ook ’bekend maakt bemind’? Hoe is het gesteld met de populariteit van de Hortus? Inmiddels weten meer mensen van het bestaan ervan,  maar is een bezoek aan de Hortus een (lange) reis waard? Een bezoek aan onze tuinen is tenslotte niet ‘spannend’ of ‘snel’, zoals een ritje in een achtbaan.

Het is eerder langzaam, rustgevend, ontspannend. En dat vinden sommige mensen misschien wat ‘uit de tijd’. Ik denk dat we onze tijd juist vooruit zijn en prima passen bij ‘The Slow Movement’, een organisatie die de voordelen van het langzame leven propageert.

Onze tuinen blijven toch vooral een plaats om ‘slow’ te genieten van de natuur en de komende tijd ook weer van cultuur. Want Tom en Henk hebben zich opnieuw met hart en ziel ingezet om een prachtige tentoonstelling te realiseren: 11 X SOLO. Met nog meer beelden om lekker lang bij stil te staan. Ik sta al te popelen om te gaan onthaasten.

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.

Bekijk de uitzending van het TV-programma BinnensteBuiten over de Chinese Tuin

Lees ook de vorige column Idéfix-complex van Wietske

Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht