Kruidendag

De ontdekking van de Hortus: Kruidendokter

Ruim baan, ruim baan, ik kom eraan.
Bereisd als geen ander, gróót is mijn faam.
Ruim baan, ruim baan, ik kom eraan!
Mijn titel is ‘Dokter’, Kwikzilver m’n naam!
Ik reis met m’n kruiden van ’t noorden naar ’t zuiden
en overal zijn ze vermaard om hun kracht.
Men bidt mij of ‘k hier kom, men smeekt mij of ‘k dáár kom.
En tóch ben ik hier, wie had dát nou verwacht!

Ineens schiet dat liedje me te binnen, terwijl ik door de kruidentuin in de Hortus loop. Het is afkomstig uit de schoolmusical ‘Het vreemde songfestival’, een productie van Benny Vreden. In 1977 voerden we met onze klassen 5 en 6 deze musical op in Het Lokaal voor ouders en andere belangstellende dorpelingen. De rol van Kwikzilver de kwakzalver werd met verve gespeeld door Ype-Jan.

Ik ben in de kruidentuin, omdat tuinvrijwilligster Cecile me erop heeft gewezen dat er op onze website geen goede foto’s staan van deze tuin. Hoog tijd om daar een kijkje te nemen.
De kruidentuin werd in 1973 aangelegd als eerbetoon aan arts, apotheker en professor Henricus Munting. Ook een soort ‘kruidendokter’ dus, maar wel een betrouwbaarder exemplaar dan Kwikzilver. In 1626 kocht Munting een stuk grond in de Groningse Rozenstraat, waar hij achter zijn huis begon met de aanleg van een tuin waarin hij gewassen van over de hele wereld plantte. In 1642 droeg hij de tuin over aan de Universiteit en werd zelf aangesteld als provinciaal botanicus. De Hortus was geboren.

In de Munting-tuin staan veel planten waarvan men vroeger dacht dat ze een geneeskrachtige werking zouden hebben. Een deel van deze planten wordt daarvoor nog steeds gebruikt. Verder staan er keukenkruiden en verfplanten.

Ik ga op zoek naar fotogenieke plantjes en ben gefascineerd door de beschrijvingen op de bordjes. Smeerwortel heeft een wondhelende werking, bijvoet wekt eetlust op, drakenkop is effectief bij griep en stinkende gouwe helpt tegen leverkwalen. Wat me erg intrigeert is dat er ook kruiden zijn speciaal voor vrouwenkwalen en mannenkwalen. Vrouwen kunnen baat hebben bij Roomse kamille als ze last hebben van menstruatiepijn. En voor mannen is er de Orchis Militaris, oftewel het Soldaatje. Deze plant is de natuurlijke voorloper van Viagra.

De tuin maakt dat ik ga fantaseren over een Hortus-kruidenwinkeltje, Hortus-kruidenspreekuren, een oproep voor Hortus-proefpersonen die mee willen doen aan kruidenonderzoek enz.
Voor ik de tuin uitga probeer ik nog een Soldaatje zo voordelig mogelijk te fotograferen. Helaas laat hij net zijn zijn kopje hangen.

Ook interesse in kruiden? Kom naar onze Kruidendag op zondag 3 juli.

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.

Lees de vorige column 45 Voetbalvelden van Wietske

Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht