Lente boom

De ontdekking van de Hortus: Idéfix-complex

Mijn vroegere buurvrouw had volgens haar man een Idéfix-complex. Voor wie niet weet wat dat is een korte uitleg. Het hondje Idéfix uit de strips van Asterix en Obelix wordt altijd heel verdrietig als er een boom wordt gerooid. De tuin van onze buren stond dan ook vol bomen en boompjes. Snoeien mocht wel, maar kappen? 
Zelf houd ik ook enorm van bomen en bossen, net als Idéfix en mijn buurvrouw. Misschien zit die liefde voor bossen in mijn genen of het is me met de paplepel ingegoten. Mijn moeder is opgegroeid in een klein huisje in het bos. Vanwege mijn vader is ze verhuisd naar de ‘kleigrond’. Land van weides, vergezichten en hier en daar een boom. Maar elke week brachten we een bezoek aan pake en beppe in Gaasterland. Geweldig vond ik dat. Vakanties brachten we ook meestal in een bosrijke omgeving door. Hoe meer bomen, hoe meer vreugd wat mij betreft.

Tijdens een van de donkere januaridagen plopte er ineens een fotootje van de Hebriden in mijn mailbox. Afzender was mijn echtgenoot. Kijk eens Wietske, wat vind je hiervan? Is dit niet een prachtige bestemming voor onze zomervakantie?

Ik keek. Geen boom te zien. Het vakantievoorstel werd resoluut door mij gedelete tot verdriet van mijn wederhelft, die zichzelf identificeerde met de man in de kayak op het plaatje. Ik had kayak noch man gezien doordat ik alleen gefixeerd was op bomen, of liever de afwezigheid ervan.

Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn op bevel van de bezetter ook bomen en struiken gekapt in de Hortus. Etsko Laarman, hortulanus van 1921 tot 1963, heeft hier verslag van gedaan. Hij beschrijft onder andere hoe ‘….een schare O.T. lieden kwam opdagen, gewapend met zaag en bijl, om het houtgewas bij De Wolf te kappen, dat zou moeten dienen ter versterking van loopgraven …’
Volgens Laarman bleef de aangerichte schade gelukkig binnen de perken. Maar het gevaar was nog niet geweken.
‘Een paar dagen voor de bevrijding zouden er in de Coniferenafdeling langs de Rijksstraatweg nog even een aantal mitrailleursnesten worden gemaakt, doch daar heeft men blijkbaar geen tijd meer voor gehad. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat de Duitse militaire autoriteit, die hiermee belast was, de uitvoering inderdaad getraineerd heeft, omdat hij het ‘jammer vond van de mooie bomen’ zei hij.’
Zou deze man misschien een Idéfix-complex hebben gehad?

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.

Lees ook de vorige column Hondsrugtuin van Wietske

Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht