Impressie nieuwe Hondsrugtuin

De ontdekking van de Hortus: Hondsrugtuin

Hondsrugtuin

‘Is Nederland echt zo plat?’ is een kinderboek, waarin Pim en Trijntje samen met hun opa Stef in zijn zelfgebouwde vliegmachine, de Bolbo, Nederland ontdekken. Ze komen er achter dat Nederland niet zo vlak is als ze altijd hadden gedacht. In Limburg heb je de Vaalserberg, met 323 meter boven NAP het hoogste natuurlijke punt in het Nederlandse landschap. Op de tweede plaats in het rijtje met hoogste punten eindigt Signaal Imbosch in Rheden met 110 meter. Daarna volgt nog een reeks bultjes en molshopen.

In de loop der tijd zijn door deze en gene wat kunstmatige heuvels gecreëerd. Zo werden ongeveer 2500 jaar geleden de eerste wierden aangelegd. Van recenter datum is de Kardingeheuvel, een mooi uitkijkpunt over Groningen stad en ommeland. En niet te vergeten onze rotstuin.

Hier in Haren hebben we de Hondsrug. Als ik vanaf de oostkant van Haren naar het centrum van het dorp fiets voel ik de Hondsrug ’in mijn benen’. Het is niet een hele spectaculaire klim, ik doe het in mijn gewone kloffie en op mijn huis-tuin-en-keukenfiets zonder trapondersteuning. Maar toch… Het geeft me iedere keer een ietsiepietsie voldoening en doet me verlangen naar meer.

Deze heuvelrug is ca. 150.000 jaar geleden ontstaan tijdens de Saale-ijstijd en strekt zich uit van Groningen tot aan Emmen. In 2013 heeft het gebied van de Hondsrug de status van Unesco Geopark gekregen.

In de Hortus willen we laten zien wat de Hondsrug zo uniek en boeiend maakt. Op de grond die vrijkomt na de afbraak van de kas en kantoorgebouwen wordt een nieuwe tuin aangelegd: de Hondsrugtuin. Een tuin compleet met een beekje, heuvels en bijbehorende beplanting. Geen weergave van de Hondsrug in Madurodam-versie, maar een tuin om zelf door heen te wandelen, om heuvels te beklimmen.

De plannen voor de tuin werden onlangs door landschapsarchitect Jan Maas intern gepresenteerd. Hoewel het onvermijdelijke verlies van de kas nog niet door alle Hortus-collega’s compleet is verwerkt is er gelukkig ook ruimte voor enthousiasme voor de Hondsrugtuin. Zelf kan ik eigenlijk niet wachten tot de laatste resten van de kas weg zijn. De kas was al lang niet meer wat ie ooit was. Geconfronteerd worden met het verval van de kas kostte me meer moeite dan toekijken hoe het gevaarte stukje bij beetje werd ontmanteld. Dus kom maar op met die heuvels!

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.

Lees de eerste column De ontdekking van de Hortus van Wietske

Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht