Paddestoelen

De ontdekking van de Hortus: Gezwam

Ooit een Oogstrelend piekhaarkelkje gezien? Of een Exotisch reikhalsje? Ik niet. Ten minste dat denk ik. Maar misschien ook wel, zonder dat ik wist dat ze zo heetten. Het zijn twee van de vijfhonderd nieuwe Nederlandse namen van paddenstoelensoorten, die onlangs door een commissie bestaand uit paddenstoelenkenners zijn bekendgemaakt. In Nederland worden gemiddeld genomen maandelijks zeven nieuwe soorten ontdekt. Voorheen kregen paddenstoelen alleen een Latijnse naam. De Nederlandse naam was dan meestal een rechtstreekse vertaling vanuit het Latijn, zoals de In ’t midden bruine Hebeloma. Toegegeven, dat klinkt niet heel aantrekkelijk.

In de herfst worden in de Hortus paddenstoelenexcursies georganiseerd. De rondleiders gaan vooraf met elkaar de tuinen verkennen, zodat ze precies weten waar de mooiste en meest bijzondere exemplaren zich bevinden.

Ik vroeg één van onze rondleiders of hij al had gehoord dat er vijfhonderd Nederlandse namen waren toegevoegd aan de soortenlijst. Nee dus. Dat wordt nog even hard studeren. Nu zullen niet al die vijfhonderd soorten zich in de Hortus bevinden ga ik van uit, zodat de hoeveelheid studietijd hopelijk meevalt.
In een Vriendenbericht (een uitgave van Vereniging Vrienden van de Hortus ‘Henricus Munting’) van december 2006 stond een mooi artikel over leven en werk van Etsko Laarman, die van 1921 tot aan zijn pensionering in 1963 hortulanus was.

Hierin wordt beschreven hoe hij in 1946 een grote paddenstoelententoonstelling in de Hortus in Haren organiseerde, waar zoveel mensen op af kwamen dat er zelfs politie aan te pas moest komen om het verkeer te regelen. Op een foto bij het artikel is te zien hoe een enorme stoet mensen door de naar Laarman vernoemde wilde plantentuin loopt. 1946 schijnt een heel goed paddenstoelenjaar te zijn geweest, maar Laarman deed er nog een schepje bovenop door wagens vol paddenstoelen aan te laten voeren. Deze werden door de tuinlieden geplant op plekken waar ze in het echt ook hadden kunnen groeien.

Als dit jaar nu geen goed paddenstoelenjaar blijkt te zijn, dan kunnen we misschien ook karrenvrachten paddenstoelen van heinde en verre laten aanrukken. En dan liefst soorten met mooie namen. Want wie wil er nu niet kennismaken met een Houtraketje, Langsnavelig peerzwammetje of Groenverkleurend knapzakje?

Houd de agenda in de gaten voor de exacte datum van de paddenstoelenexcursies.

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.

Lees de vorige column Omwegen van Wietske

Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht