boomkalender

De ontdekking van de Hortus: Eeuwige twijfel

Eeuwige twijfel
Er kunnen zich onvoorspelbare situaties voordoen. Verwarrende kosmische energie kan aan de haal gaan met jouw concentratie, waardoor je snel zult worden afgeleid. Probeer je systematisch door jouw plichten en taken heen te werken. Je dreigt dit weekend een beetje weg te zinken in de blues en daar moet een stokje voor gestoken worden. Zorg er om te beginnen voor dat je dagelijks voldoende daglicht ziet, voor de broodnodige vitamine D.
Aldus mijn daghoroscoop voor 16 oktober van een horoscoopwebsite. Ik twijfel wat te doen. Column schrijven (plicht) of naar buiten om te genieten van deze misschien wel allerlaatste zomerse herfstdag van dit jaar (vitamine D)?
Veel mensen zijn op zoek naar zelfkennis. Wie ben ik, wat kan ik, wat zijn mijn kwaliteiten en talenten? ‘Al doende leert men …’, ook zichzelf kennen zou je zeggen. Voor wie niet kan wachten op levenservaring zijn er talloze testjes en andere hulpmiddelen om op een snelle manier zelfkennis te vergaren. IQ-test (hoe slim ben ik), EQ-test (hoe sociaal ben ik) en testjes om je mate van angst, geluk, zelfvertrouwen, integriteit en nog veel meer uit te drukken in cijfers.
Wie liever geen energie steekt in testjes kan een horoscoop raadplegen om meer inzicht te krijgen in de eigen persoonlijkheid. De keuze is reuze. Zo is er de Chinese Dierenriem, waarbij elk jaar in het teken van een dier staat. Maar ook de maandhoroscoop, die aan de hand van sterrenbeelden karakterbeschrijvingen geeft. En natuurlijk de daghoroscoop, die voorspelt hoe het je de komende 24 uur zal vergaan op het gebied van liefde, werk, geldzaken e.d. 
In ‘De tuinen van Ogham’ in de Hortus is een prachtige bomenring te vinden, die de Keltische boomkalender symboliseert. De Kelten zouden karaktereigenschappen hebben toegekend aan 21 bomen, die elk een periode van het jaar vertegenwoordigen. Regelmatig loop ik een rondje door het jaar en blijf dan natuurlijk even bij ‘mijn boom’ staan. Ik knik bij het lezen van de eerste woorden: ‘Ja dat klopt helemaal.’ En schud mijn hoofd bij de laatste woorden: ‘Die beschrijving past totaal niet bij mij.’ Vervolgens kijk ik jaloers naar de beschrijvingen op de bordjes bij andere bomen. Waarom ben ik geen Appelboom, Berk of Beuk? 
Dit ben ik, volgens de Kelten dan. En daar moet ik het de rest van mijn leven mee doen. Of niet? Ik twijfel. Maar dat is niet verwonderlijk, want volgens de beschrijving van mijn boom ben ik een Twijfelaar.
Het idee dat al bij mijn geboorte is bepaald wie, wat, hoe ik ben geeft me een beetje de blues. Om er niet in weg te zinken ga ik gauw een rondje Hortus doen. De Keltische tuin sla ik vandaag over. Of toch niet?

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.
Lees de vorige column Grensoverschrijdend gedrag van Wietske

Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht