Cleve Backster

De ontdekking van de Hortus: Een Goed Gesprek

Praat u wel eens tegen uw planten? Het schijnt bevorderlijk te zijn voor hun groei en bloei. Tenminste als het praten op een liefdevolle manier gebeurt.

In de jaren ’60 heeft Cleve Backster, werkzaam bij de CIA als specialist in het verhoren van mensen, zijn leugendetector aangesloten op bladeren van planten. Dit apparaat registreert bij mensen onder andere kleine veranderingen in de huid, zoals zweten, die door stress worden veroorzaakt. Backster ontdekte dat wanneer planten fysiek bedreigd werden, de leugendetector een enorme ‘piek’ of juist ‘dal’ liet zien op papier. Dus wanneer er in een plant werd geknipt of als de plant in brand werd gestoken dan raakte de plant in paniek. Maar het ging zelfs verder dan dat: alleen al de gedachte van de onderzoeker aan een doosje lucifers leidde tot een extreme reactie van de plant.

Er was veel scepsis onder wetenschappers. Pogingen om deze onderzoeksresultaten te reproduceren mislukten, en Backsters ideeën werden dan ook door velen afgedaan als ‘sprookje’.

Toch zijn er de laatste jaren veel wetenschappers, die opnieuw onderzoek doen naar communicatie bij planten. En dan vooral communicatie tussen planten onderling. En wat blijkt?

Planten communiceren met elkaar en doen dit op verschillende manieren. Florianne Koechlin, biologe en scheikundige, is één van die onderzoekers. Haar naam, die verwijst naar bloem of bloeiend, is natuurlijk heel toepasselijk. Ze heeft prachtige ontdekkingen gedaan. Planten zijn volgens haar geen passieve, gevoelloze objecten. Ze maken gebruik van de taal van geuren om boven- en ondergronds met elkaar te communiceren. Ook gaan ze relaties aan met hun omgeving. Ze steunen familieleden, pesten vreemdelingen en vormen bondjes. Ze herinneren zich eerdere gebeurtenissen en leren er ook nog eens van.

Helaas kunnen mens en plant nog niet goed met elkaar communiceren, omdat we verschillende talen spreken. Maar zou het niet geweldig zijn om een keer een goed gesprek te kunnen voeren met deze groene wezens?

Achter de schermen van de Hortus zijn collega-vrijwilligers Richard, Gré, Janneke, Tom en Tineke hard aan het werk om gesprekken tussen mensen en planten mogelijk te maken. De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen heeft een app ontwikkeld, waarmee bezoekers kunnen chatten met bijzondere planten en bomen in onze tuinen. De collega’s doen het voorwerk, het vertaalwerk, want praten met planten vraagt wel enige expertise.

Met wie gaat u een gesprekje aanknopen? De vederesdoorn, de trompetboom? Ik kies voor de fijnstengelige vrouwenmantel. Als ik lieve woordjes in haar bloemkelkjes fluister en haar gelobde, behaarde bladeren aai, hoop ik dat ze me het geheim van haar dauwdruppels verklapt. Want die zouden geheime krachten bevatten.

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.

Lees de vorige column Genot van Wietske

Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht