Divi divi boom

De ontdekking van de Hortus: Bladblazer

De bomen zijn vrijwel kaal. De bladeren hoopten zich de afgelopen weken overal om ons heen op. Onlangs ging ik bijna met mijn fiets onderuit in een flauwe bocht op een klinkerweggetje, dat bedekt was met een flinke laag natte bladeren. En dat was nog voor de komst van de eerste herfststorm. Die kwam een paar dagen erna over ons land razen.

Zo’n storm heeft nog eens blaaskracht, daar kan geen bladblazer tegenop. Ik had medelijden met de meneer, die de dag voor de aangekondigde storm druk bezig was om zijn gazon bladvrij te blazen. Hij kon een paar dagen later opnieuw beginnen. Maar misschien was het voor hem helemaal geen straf en is bladblazen zijn hobby.
De bomen en planten in de Hortus hebben tot nu toe geen schade opgelopen. Ook zijn de pas aangelegde heuveltjes van de Hondsrugtuin niet aan de wandel gegaan.

De snelheid waarmee de bomen elk jaar hun bladeren verliezen verschilt per boomsoort. Sommige bomen hebben na enkele briesjes al snel geen blad meer over om hun naaktheid te bedekken. Anderen houden hun prachtige herfstkleuren langer vast. Hun blaadjes weigeren met alle winden mee te waaien.

In de herfstperiode hebben onze tuinvrijwilligers hun handen vol aan het verwijderen van afgewaaide bladeren en takken van de gazons. Hoewel Rick, ons hoofd van de tuinen, graag 17e eeuwse principes van tuinieren toepast in de tuinen, gaat hij ook met de tijd mee. De medewerkers gebruiken daarom naast harken ook een bladblazer. Al met al is het een hele klus om de boel netjes te houden. Bladeren die in borders terecht komen mogen trouwens blijven liggen, want bladaarde is de beste compost voor planten.

Een enkele keer gaat een hele boom tegen de vlakte. Zo is een paar jaar geleden een oude duindoorn in de rotstuin omgewaaid. De boom was nog afkomstig uit de Groninger Hortus en had de verhuizing destijds goed doorstaan. Een storm kon hij echter niet het hoofd bieden.

Soms is een storm beter te doorstaan wanneer je het hoofd buigt. De Caribische divi-divi boom kiest voor deze aanpak om de continue blootstelling aan de harde noordoostelijke passaatwind te trotseren. Liever buigen dan barsten is zijn motto.

Helaas bevindt zich in onze tuinen geen exemplaar van deze waaiboom. Bij het ontbreken van een harde passaatwind denk ik ook niet dat een dergelijke boom, mocht deze al in onze tuinen kunnen groeien, een zelfde spectaculaire vorm zou krijgen als in de Cariben. Of we zouden de hele dag door een mannetje met een bladblazer naast de boom moeten zetten, zodat de kruin van de boom in het juiste model wordt geföhnd. Eens zien wie of wat er het eerst buigt of barst.

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.

Lees de vorige column Surprise van Wietske

Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht