Honing slingeren

De ontdekking van de Hortus: Bijzonder vitaal

Bijzonder Vitaal

Jaarlijks worden in juli landelijke imkerijdagen georganiseerd. Onze Hortus-imkers Johan, Henk en Hugo, allen leden van Imkersvereniging Haren-Paterswolde, zijn tijdens deze imkerijdagen uiteraard aanwezig in de bijenstal om tekst en uitleg te geven over het leven van de honingbijen.
Vorig jaar heb ik één van hen in actie gezien, toen een bijenvolk van een boomtak moest worden ‘geschept’. Met bewondering keek ik van een veilige afstand toe hoe een groot deel van het volk met één beweging in een kieps, een soort korf, werd geschraapt. Als de koningin bij dat deel zit volgt de rest van het volk vanzelf.
Hoe een imker die koningin herkent in zo’n wriemelende massa is me een raadsel. Ik herkende de koningin niet eens in de ‘kijkkast’ in de bijenstal. En dat terwijl de imkers de koningin hadden gemarkeerd met een rode stip op haar lijf. Maar ja, ik zie wel eens vaker zaken over het hoofd. Zo stond ik in de jaren ’80 een keer naast Arnold Schwarzenegger zonder dat ik hem herkende. Mijn vriendinnen gingen zich echter ineens zo vreemd gedragen, dat ik wantrouwend om me heen keek: wat was er aan de hand? Bleek die kleine, gespierde man, die samen met zijn vrouw een ijsje stond te eten in werkelijkheid The Terminator te zijn!
Onze imkers zijn minstens zulke stoere mannen als Arnold. Niet bang voor een steekje meer of minder. Haren FM verkoos de landelijke imkerijdagen vorig jaar tot ‘uitje van de week’ en wilde graag één van onze imkers in hun zaterdagmiddaguitzending spreken. Ik belde collega Hugo en werd doorgeschakeld naar zijn voicemail. Al vrij vlot daarna belde hij terug. ‘Sorry dat ik de telefoon niet direct kon beantwoorden, maar ik werd net bezig gehouden door een zwerm bijen.’
Tijdens de radio-uitzending reageerde hij al even koelbloedig, terwijl de presentator vragen op hem bleef afvuren over wespen in plaats van over bijen. Hoewel een imker geen wespen houdt wist hij de meeste vragen adequaat te beantwoorden en kon hij de presentator en luisteraars geruststellen: wespen steken alleen als je ze bedreigt. Mannetjesbijen kunnen bij gebrek aan een angel niet eens steken. En vrouwtjes hebben ook weinig behoefte om te steken, want voor hen betekent het hun doodssteek als ze hun angel kwijtraken.
De honingbijen hebben het al moeilijk genoeg in Nederland, enerzijds door een teruglopende belangstelling voor imkerij, anderzijds door massale sterfte van bijenvolken in de winter. In 2009 werd dan ook het Deltaplan Duurzame en vitale bijenhouderij in Nederland ontwikkeld door de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Het streven: vitale bijenvolken en vitale imkerij. Onze imkers maken nog een hele vitale indruk, net als The Terminator. Gelukkig is er ook een groot verschil tussen de heren. Onze imkers zijn geen ‘killers’. 

Hasta la vista bij de Hortus tijdens de Landelijke Open Imkerijdagen?

In 2017 worden deze gehouden in het weekend van 8 en 9 juli.

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.
Lees de vorige column Kruidendokter van Wietske

Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht