Salie plukkende vrouw

Column: De ontdekking van de hortus: Beloftevol

Het begin van een jaar roept bij mij altijd een gevoel van belofte op. Dagen die langer en lichter worden. Natuur die ontwaakt uit haar winterslaap. Bermen vol sneeuwklokjes, gekwetter van vogeltjes, bloesemende bomen …..

Lang voor de Kerstdagen aanbraken verheugde ik me al op de komst van een nieuw jaar. In de boekwinkel struinde ik met begerige blik langs rijen agenda’s in allerlei soorten en maten. Van no-nonsense exemplaren zonder plaatjes tot rijk geïllustreerde.

Hoewel veel mensen tegenwoordig hun afspraken digitaal opslaan ben ik nog van de oude stempel. Ik krijg een geluksgevoel bij het zien van al die onbeschreven bladzijden. Een blanco jaar  in mijn hand, dat ik dag voor dag mag vullen.  
Mijn oog viel op de Miniaturen agenda 2017, vanwege de schitterende afbeeldingen  uit Middeleeuwse geschriften. Bedoeld om teksten te verlevendigen en begrijpelijk te maken voor mensen die niet konden lezen. Als bonus staat de agenda in het teken van ‘het jaar van de botanische tuinen’ en bevatten alle miniaturen bloemen, planten en bomen. Dat werd ‘m dus.

Terwijl ik nu langzaam aan de lege tijd vul met afspraken, geniet ik van het monnikenwerk van de illustratoren. Minutieuze tekeningen die de pracht en praal van de natuur weergeven, maar ook het harde werk dat nodig is om de natuur in bedwang te houden en om er de vruchten van te plukken.

Hoe fijn het ook kan zijn om bij de dag te leven, toch ontkomen we er niet aan om vooruit te denken en te plannen. Wanneer de medewerkers van de Hortus niet op tijd zaaien, snoeien, enten, planten, maaien, hooien en wat al niet meer wordt het een zootje. Ook andere afdelingen van de Hortus plannen zich te pletter en zijn al halverwege 2016 aan de slag gegaan met de voorbereidingen voor 2017. Want het is immers het jaar van de botanische tuinen. En het jaar waarin de Hortus 375 jaar bestaat, het jaar waarin de Hondsrugtuin wordt geopend, het jaar waarin weer een beeldenexpo in de tuinen komt en kleine tentoonstellingen in de hal worden georganiseerd, het jaar waarin de vlinder- en bijentuin vorm moet krijgen …….. De jaarkalender van de Hortus is daarom bij aanvang van dit jaar aardig gevuld. Mensen die dus een lege bladzijde in hun agenda hebben en op zoek zijn naar een groene bestemming zijn van harte welkom bij de Hortus. Het belooft een bloeiend jaar te worden.

De ontdekking van de Hortus is een column van Wietske Couperus.
Lees de vorige column Solo, duo, legio van Wietske
Alle columns van Wietske

naar nieuwsoverzicht