Column Wietske: “Goed gezelschap”

Goed gezelschap

‘Help, ik heb Pinky vannacht buiten laten staan!’ Met die gedachte werd ik onlangs wakker. Ik bedacht me geen moment, trok snel mijn badjas aan, rende naar beneden, schoot in een paar oude klompjes en vloog mijn achtertuin in. ‘Arme Pinky, hoe had ik hem kunnen vergeten?’
Schijnbaar onaangedaan stond Pinky nog op de plek waar ik hem had achtergelaten. In zijn pot, op het grasveld. Hij had de vrieskou manmoedig doorstaan.
Pinky is de naam van de Prunus triloba, die ik onlangs in een opwelling kocht bij een tuincentrum. Of hij net zo gelukkig is als ik met zijn uitverkoren status is de vraag. Eerst moest ik hem in de auto wurmen en daarna kreeg hij een voorlopig plekje in een schuurtje in de achtertuin. Dat leek me iets veiliger vanwege de vorst. Maar toen de dag erna de zon volop scheen gunde ik hem graag wat warme stralen op zijn tere roze knopjes en zette ik hem dus buiten. Later zou ik hem weer binnen zetten ……
In de publiekskas van de Hortus ‘overwinteren’ ook planten in potten, die in het voorjaar weer een plekje in de tuin krijgen. Er wordt geen grootse ‘Plant-in-de-tuin-dag’ georganiseerd à la ‘Koe-in-de-wei-dag’. Het naar buiten rijden van planten is natuurlijk een minder spectaculair gezicht dan een kudde dansende koeien, al denk ik dat de planten als ze konden graag een dansje zouden doen.
Het voordeel van een potplant is dat je hem gemakkelijk kunt verplaatsen als hij zich niet zo happy voelt op een bepaalde plek. Te koud, te veel zon of opdringerige buurplanten? Hup, een steekkarretje eronder en de plant wordt moeiteloos naar een plaats gerold, waar hij beter tot bloei kan komen.
In onze familie heeft ook al heel wat plantenmigratie plaatsgevonden. Toen dochter nummer 2 op kamers ging wonen verhuisde Pablo de sinaasappelplant mee van Haren naar Utrecht, waar hij inmiddels op zijn vijfde adres woont. Hij aardt overal. Alonzo, de Aloë Vera, en Jenny, de Dracaena Marginata, houden hem gezelschap. Alonzo en Jenny woonden eerst bij dochter 1, maar zijn door haar voor adoptie afgestaan vanwege een overzeese verhuizing. Wie weet komen Pablo, Alonzo en Jenny deze zomer bij ons logeren. En ik heb ook al een leuk uitje voor Pinky bedacht nu hij nog niet geworteld is: een dagje naar de Hortus om zijn familieleden te bezoeken.

Voor wie ook een gezelschapsplantje voor binnen of buiten zoekt:
Zondag 29 april Plantjesmarkt in de Hortus

naar nieuwsoverzicht