Column Juffertje-in-het-groen

Lusthof

Heel soms kom je ze tegen …… één of meer leden van de familie Ree, die de Hortus hebben uitverkoren tot hun permanente buitenverblijf. Voor de meeste bezoekers is de aanblik van een ree een bonus. Je komt naar de tuinen voor de bomen en planten en staat zomaar ineens oog in oog met Bambi. De dieren zelf zullen waarschijnlijk niet zo verrukt zijn van een ontmoeting met mensen, maar ze nemen onze aanwezigheid voor lief. En als de toegangspoort van de Hortus aan het eind van de middag dicht gaat hebben ze het rijk alleen. Geen mensen, geen honden en eten in overvloed.
De reeën eten wat voorhanden is. Ze zijn bijvoorbeeld verzot op rozenknoppen, maar ook tulpenbollen zijn voor hen een delicatesse. In voorgaande jaren gingen ze als ware schatgravers op zoek naar de pas geplante bollen om ze vervolgens lekker op te peuzelen. Je kunt je voorstellen dat de vrijwilligers die de tuinen onderhouden minder blij zijn met de vraatzucht van deze dieren. En natuurlijk betekent het ook dat bezoekers in het voorjaar niet getrakteerd worden op kleurrijke borders met tulpen. Tuinbaas Rick Mensink en zijn ‘crew’ hebben de tuinen inmiddels zo ingericht, dat de reeën in het begin van het jaar nog wel wat schade aan kunnen richten, maar dat het daarna binnen de perken blijft. Werden er in 1991 in de tuinen nog 3,5 miljoen tulpenbollen geplant ter ere van het 350-jarig bestaan van de Hortus in het daaropvolgende jaar, inmiddels gaat er geen tulpenbol meer de grond in. Niet alleen vanwege de reeën, maar ook omdat het planten van tulpenbollen niet duurzaam is. De bloemen bloeien slechts één jaar.
Er zijn meer dieren die de Hortus als lusthof beschouwen. Sinds vorig jaar is een stukje grond in gebruik als moestuin. De producten zijn bedoeld voor gebruik in de keuken van De novo Plantage, de horecagelegenheid die wordt gerund door NOVO-cliënten. Voordat de boerenkool kon worden geoogst waren de gewassen ontdekt door een haas. Het beestje had uitgebreid zijn tanden in alle stronken gezet om te proeven welke het beste smaakte. Blijkbaar waren ze allemaal goedgekeurd, want bij een volgend bezoek werden ook de onderste bladeren van alle boerenkoolplanten weggeknabbeld. Daar ging onze stamppot ‘Mous’.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen. De vrijwilligers gaan opnieuw zaaien, planten en poten, rekening houdend met gevaar dat overal op de loer ligt. Zo oogsten ze hopelijk succes. Reeën, hazen en andere ongenode gasten mogen van de Hortus blijven snoepen, maar met mate!

naar nieuwsoverzicht