Column Juffertje-in-het-groen: Zooming business

Het gaat niet goed met de insecten. Een publicatie eind 2017 van een Duits onderzoek over een dramatische achteruitgang in aantallen en soorten insecten in een natuurgebied sloeg in als een bom. In nog geen dertig jaar bleek driekwart van de insecten verdwenen. Over de insectenstand wordt nog steeds veel geschreven en gezegd, door zowel ‘gelovigen’ als ‘ongelovigen’. De eerste groep onderschrijft de onderzoeksgegevens, de laatste groep vindt dat er nog wel wat mankeert aan onderzoeksmethoden en resultaten en dat je het dus met een korreltje zout moet nemen.
Hoe zou het met de insectenstand in de Hortus zijn? De tuin is van nature een uitnodigende plaats voor insecten. Medewerkers doen bovendien nog eens extra hun best voor de kwetsbare gevleugelde vriendjes. Een speciaal plekje in de Hortus is gereserveerd voor honingbijen. Dit zijn voor de mens uiterst nuttige insecten: onmisbaar voor de bestuiving van planten en ook nog eens fabrikanten van heerlijke honing. Enkele imkers van de Imkerijvereniging Haren-Paterswolde verzorgen met liefde de Hortus-bijenvolken. Na jaren met meer bijensterfte gaat het op dit moment gelukkig goed. Begin mei werden enkele volken op een aanhangwagen geplaatst en naar de koolzaadvelden gereden. Daar mochten de bijen zich een paar weken tegoed doen aan de nectar van het gele goud. De koolzaadboer was natuurlijk blij met hun bestuifwerkzaamheden.
Daarnaast wordt dit jaar hard gewerkt aan de aanleg van een 4000 m2 groot luilekkerland voor insecten: de Vlinder- en bijentuin. We zijn benieuwd hoeveel en welke soorten hier straks op af komen.
Mijn man en ik behoren tot de steeds groter wordende groep ‘gelovigen’. We hebben onze vliegenmepper aan de wilgen gehangen. Als ‘Team Fly-Force’ redden we juist vliegen in nood. Elke vlieg die het waagt bij ons naar binnen te vliegen wordt in een kopje gevangen en buiten weer vrij gelaten. En op de paar vierkante meter groen om ons huis draagt mijn man, aangemoedigd door mij, zijn steentje bij aan het behoud van insecten. Hij maait om bloemetjes in het grasveld heen en laat bloeiende struiken welig tieren. Daarnaast heeft hij een overdosis wilde bloemenzaden gezaaid.
Dit voorjaar was het een gezoem van jewelste in onze tuin. Even klonk het alsof er niets aan de hand is.

De Hortus-imkers zijn tijdens het Landelijke Open Imkerijweekend aanwezig in de bijenstal van de Hortus. Kom ook een kijkje nemen op 14 en 15 juli. (14 juli 2018)

naar nieuwsoverzicht