Chinese tuin galerij

Cadeautje

‘Wat geef je iemand die alles al heeft?’ Misschien is dat wel wat kalief Haroen ar-Rashid dacht toen hij een geschenk moest bedenken voor keizer Karel de Grote aan het eind van de 8e eeuw. Een olifant! Die heeft hij vast nog niet. En zo reisde de Indische olifant Abul-Abbas van Bagdad naar Aken. Karel kon het cadeau goed gebruiken. Hij zond Abul-Abbas in 804 als krijgsolifant mee met zijn troepen om een aanval van de Deense koning af te slaan.

Het bedenken van een passend cadeau voor mensen kan heel wat hoofdbrekens kosten. Vooral als de ontvanger zegt geen wensen te hebben. Mijn moeder is ook zo’n ‘wensloos’ type. Dit jaar is ze 92 geworden en ‘ze heeft alles al’. De tijd dat allemaal vrienden en familieleden haar bezoeken is voorbij, gewoon omdat de meesten niet meer onder ons zijn of vanwege hoge ouderdom niet in staat zijn om langs te komen. We trekken er daarom op uit om samen met haar iets te beleven op haar verjaardag. Dat is ons cadeau. Dit jaar hebben we een boottocht over het IJsselmeer gemaakt, vorig jaar cirkelden we in een helikopter boven de tulpenvelden in de Noord-Oostpolder. En zo hebben we ook een keer een bezoek aan China gebracht. Om eerlijk te zijn ‘een stukje China’. ‘s Ochtends vroeg, voor de Hortus officieel haar deuren opende, ben ik met haar naar de Chinese tuin gegaan. Het is een nabootsing van een tuin van een Mandarijn, een Chinese ambtenaar, ten tijde van de Ming-dynastie (1368-1644). De tuin was eventjes alleen van ons. We volgden het Pad door het Bos van de Eeuwige Bamboe, liepen langs het Eiland der Geliefden en het Duizend Dingen Paviljoen, keken vanaf de Stenen Boot naar de karpers in de vijver en hoorden het Kreunen van de Draak. ‘Een schitterend cadeau’ vond mijn moeder.

En dat is het letterlijk ook. Tijdens het bezoek van een Groningse handelsmissie in 1986 aan Shanghai verzuchtten deelnemers na het zien van een prachtige tuin: ‘Zoiets zouden wij in Groningen ook moeten hebben ……’. Hun wens werd verhoord. Shanghai schonk de Groningers bouwmaterialen en mankracht om een Chinese tuin aan te leggen. En weet je wat nu zo aardig is van die Groningers? Ze gaven de tuin aan hun zuiderburen. Of zouden ze toen al hebben geweten, dat ze hun cadeau 24 jaar na de opening bij de gemeentelijke herindeling terug zouden krijgen? Hoe dan ook: Stadjers, Ommelanders en alle andere mensen die van tuinen houden zijn welkom in dit bijzondere cadeau.

Voor wie zich wil onderdompelen in Chinese sferen:
zaterdag 22 september van 11 tot 16 uur Chinees Festival in de Chinese Tuin in de Hortus Haren.

naar nieuwsoverzicht