Steun de Hortus

Hortus Haren bouwt aan de toekomst!

2016 wordt voor de Hortus een jaar van grote veranderingen. De grote kas en aangrenzende kantoren maken plaats voor nieuwe tuinen. De verhuizing van planten, meubels, apparatuur en mensen is inmiddels achter de rug. Personeel en het belangrijkste deel van de beplanting hebben binnen de Hortus een nieuw onderdak gekregen. In de loop van januari wordt gestart met de afbraak van de kas en de sanering van de grond. Op het 65 meter lange doek, dat het zicht aan het bouwterrein onttrekt, zal worden verwezen naar het ontwerp voor de nieuwe aanleg. Tijdens de 4 maanden durende werkzaamheden blijven de tuinen gewoon open.

Nieuwe bestemming
4500 m2 grond krijgt een nieuwe bestemming. De bekende landschapsarchitecten Ernst van der Hoeven (EVDH, studio for the urban landscape) en Jan Maas (BOOM Landscape) hebben opdracht gekregen een ontwerp te maken voor de inrichting van de vrijkomende grond. De nieuwe inrichting zal aansluiten bij het Geopark De Hondsrug, waar de gemeente Haren – en ook de Hortus – sinds dit jaar deel van uitmaakt. De entree van de botanische tuin wordt door de aanleg van deze nieuwe tuinen zeer aantrekkelijk voor het publiek.

Buitengewoon boeiend
Achter in de tuinen vindt eveneens ‘vernieuwing‘ plaats, maar dan op kleinere schaal. Hier wordt een opener, parkachtig landschap gecreëerd. Uiteraard kunnen bezoekers blijven genieten van de ‘oude vertrouwde‘ bijzondere tuinen, zoals de Chinese tuin ‘Het verborgen rijk van Ming‘, de ecologische Laarmantuin en de rotstuin. De tuinen vormen in 2016 opnieuw het decor voor een grootse beeldententoonstelling: 11 beeldende kunstenaars zullen hun werk exposeren tijdens 11 X SOLO. Een bezoek aan de Hortus blijft dus buitengewoon boeiend.

naar nieuwsoverzicht